- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Опасна мода шири се Европом: Људи у кућама држе штеточине које шире болести, а стављају их у уста

© Фото : Pexels/Photo by Valeriia Millerџиновски пуж
џиновски пуж - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Афрички џиновски пужеви, дуги и до 20 центиметара, све чешћe су кућни љубимци у европским домаћинствима, али швајцарски универзитет упозорава да то није добра идеја.
Ове животиње могу бити опасне за људе јер могу да пренесу плућне глисте које легу у плућима пацова, што може да доведе до развоја менингитиса код људи, објавио је тим научника са Универзитета у Лозани у страучном часопису„Parasites & Vectors“.
Они додају да отприлике две трећине од најмање 36 познатих патогена у пужевима може да зарази људе.
Популарне врсте у европским тераријумима су афрички џиновски пуж (Lissachatina fulica) и азијски ахатни пуж (Achatina achatina).
Друштвене мреже су пуне фотографија поносних власника како стављају пужеве на кожу или чак у уста, рекла је зоолог Клео Бертелсмајер са Института за екологију и еволуцију Биолошко-медицинског факултета у Лозани. Она је рекла да људи верују да је пужева слуз добра за кожу, међутим, управо слуз може да будеопасна због преношења патогена.
Након анализе бројних фотографија објављених на друштвеним мрежама, Бертелсмајерова и њене колеге откриле су да се џиновски пужеви држе у домаћинствима као кућни љубимци.
Научници упозоравају да многи од њих нису свесни ризика којем излажу себе и своју децу када их, на пример, стављају на лице, рекао је коаутор студије Жером Жипет.
Истраживачи упозоравају да ће, ако се повећа трговина овим кућним љубимцима, „бити више могућности за уношење и ширење штетних патогена на људе и друге животиње“.
Ахатни пужеви су прождрљиви и брзо се размножавају. Међународна унија за заштиту природе (IUCN) уврстила их је на листу опасних инвазивних врста и категорисала као штеточине, пренео је Индекс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала