- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Повратак Камерона: Желим да помогнем Сунаку - ово је тренутак дубоких глобалних промена

© Sputnik / Alex McNaughtonБритански премијер Дејвид Камерон током подношења оставке на место премијера након објаве резултата референдума о ЕУ
Британски премијер Дејвид Камерон током подношења оставке на место премијера након објаве резултата референдума о ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Премијер Риши Сунак је ''снажан и способан лидер'', иако се можда нисам слагао са неким његовим појединачним одлукама, изјавио данас новоименовани министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон и додао да жели да буде део ''најјачег могућег тима'' уочи општих избора у Британији.
''Иако сам био ван политике последњих седам година, надам се да ће ми моје искуство, као лидера конзервативне странке током 11 година и шест година колико сам био премијер, помоћи да будем од користи премијеру. Желим да му помогнем да омогући безбедност и просперитет који су нашој земљи потребни'', навео је Камерон на свом налогу на мрежи Икс.
Истакао је да су дипломатске и обавештајне службе међу највреднијим ''добрима те врсте'' у свету.
''Знам из времена мог мандата да у њима раде бриљантни, патриотски настројени и вредни људи. Добро их је водио Џејмс Клеверли, са којим се радујем што ћу заједно радити у његовој новој улози'', рекао је Камерон.
Како наводи Би-Би-Си, Камерон је био ''сав насмејан'' док је ходао до Форин офиса, након што је напустио број 10 у Даунинг стриту.
Говорећи о геополитичкој ситуацији са којом се суочава као новоименовани министар, Камерон је рекао да је ово тренутак дубоких глобалних промена.
''Суочавамо се са застрашујућим низом међународних изазова, укључујући рат у Украјини и кризу на Блиском истоку. У овом тренутку дубоких глобалних промена, за ову земљу ретко је било важније да стане уз наше савезнике, ојача наша партнерства и осигура да се наш глас чује'', навео је Камерон.
Камерона је раније данас британски премијер Риши Сунак именовао за новог министра спољних послова, у оквиру реконструкције владе.
Досадашњи министар спољних послова Џејмс Клеверли именован је за министра унутрашњих послова, након што је смењена досадашња министарка Суела Брејверман.
Она је изјавила да је полиција била ''превише нежна'' према ''пропалестинској руљи'', назвавши демонстрате који су током викенда протестовали у знак подршке Палестини ''маршерима мржње''.
Камерон је био премијер Британије од 2010. до 2016. године, а поднео је оставку након референдума о Брегзиту, када су грађани Велике Британије изгласали излазак из ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала