- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Земљотрес испод темеља факултета у Мексику открио древну камену главу змије тешку 1,2 тоне /фото/

© Фото : Pexels/Photo by NestorinСиудад де Мексико
Сиудад де Мексико - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
Пратите нас
Понекад су археолозима потребне године мукотрпног рада да би ископали древне артефакте, а понекад, као у случају недавног земљотреса у Мексику, природа обави главни део посла.
Када је 19. септембра 2022. године земљотрес јачине 7,6 степени по Рихтеровој скали погодио западну обалу Мексика, тутњава се осетила и у Сиудад де Мексику, удаљеном око 400 километара од епицентра. Потрес је оштетио више објеката, међу којима и зграду Правног факултета.
Археолози са мексичког Националног института за антропологију и историју (ИНАХ) пронашли су огромну камену исклесану главу змије, стару више од 500 година, која датира из времена Астека, управо испод темеља зграде Правног факултета.
Глава је дуга 1,8 метара, висока је један метар и широка 85 центиметара.
Процењује се да је тешка око 1,2 тоне, а стручњаци су је са локације преместили помоћу дизалице. На глави су и даље видљиве боје: црвена, плава, црна, бела и окер, а чак 80 одсто оригиналне шарене површине је добро очувано, пише „Сајенс алерт“.
Археолози су главу преместили у влажну комору како би што боље сачували различите нијансе. С обзиром да су боје направљене од минералних и биљних материјала, лако могу да се оштете.
Верује се да глава потиче са краја Астечког царства, када је на том подручју напредовао град-држава Теночтитлан. Астеци су, иначе, често користили мотиве змија у својим уметничким делима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала