- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кад су слонови крстарили Европом: Научници откривају улогу мегафауне у обликовању Старог континента

© Фото : Pexels/Photo by Steward MaswenengСлонови
Слонови - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
Пратите нас
Разнолик пејзаж древне Европе, обликован мегафауном, евоцира мит о њеним древним, непрекидним и густим шумама.
У давна времена претпостављало се да је цела Велика Британија била прекривена густим шумама, што је омогућавало веверици да пређе острво, а да никада не дотакне земљу. Међутим, студија коју је водила Елена Пирс с данског Универзитета Архус доводи у питање ову идеју, откривајући разноврснији пејзаж, преноси „Њу сајентист“.
„У просеку, на сваком локалитету који смо посматрали, више од половине вегетације је била отворена или светла шума. Замислите неку врсту пејзажа саване“, објаснила је Пирсова.
Истраживање сеже даље у прошлост од претходних студија, испитујући интерглацијални период пре 115.000 до 130.000 година.
Анализирајући скоро 100 узорака полена са локација широм Европе, Пирсова и њен тим су користили компјутерски модел за предвиђање вегетацијског покривача, узимајући у обзир факторе као што је производња полена. Идентификоване су прошле варијације вегетације, како географски тако и хронолошки, а климатски фактори или пожари су искључени као примарни узроци.
Пирсова наглашава улогу мегафауне, укључујући носороге и слонове с равним кљовама, у обликовању тог крајолика.
„Мислим да је мегафауна била водећи фактор“, каже она.
Студија објављена у часопису „Сајенс адвансис“ решава неслагање између фосилних доказа о отворенијем пејзажу и преовлађујућег веровања, заснованог на обиљу полена дрвећа, о шумама углавном са затвореним крошњама.
Пирсова сугерише да би се напори за очување требало да фокусирају на поновно стварање процеса који су обликовали тај древни пејзаж, а не на репликовање самог пејзажа. На пример, залаже се за присуство животиња као што су дивље свиње које уништавају тло, спречавајући доминацију одређених биљних врста.
„Они су у суштини само неуредни, а сав тај неред ствара сјајна станишта у којима друге ствари могу да напредују“, закључује Пирсова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала