- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Ракетни напад на Тел Авив; Агенција УН и СЗО напустиле Појас газе

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 39. дан. У ракетном нападу на Тел Авив рањено три особе. Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама саопштиле да напуштају Појас Газе. Бела кућа тврди да има доказе да Хамас користи болницу Ал Шифа за своје војне операције.
Израел и Хамас близу су договора о ослобађању израелских жена и деце које та група држи као таоце у замену за палестинске жене и децу који се налазе у израелским затворима, изјавио је високи израелски званичник „Вашингтон посту“.
Израелски министар одбране Јоав Галант објавио је у понедељак да је Хамас изгубио контролу над Појасом Газе. Израелски војници заузели су парламент у Гази.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 14.11.2023
Израел гађао предајнике и џамију у Кан Јунису на југу Појаса Газе
Израелске снаге гађале су предајнике за мобилну мрежу у Кан Јунису, као и локалну џамију у том граду на југу Појаса Газе, јављају медији, позивајући се на либански ТВ канал Ал-Мајдин.
Та телевизија је известила да је џамија Ал-Сафа погођена, али да још нема извештаја о могућим жртвама. Ал-Мајдин је раније јавио и да је најмање 12 Палестинаца погинуло у Кан Јунису, а да су десетине повређене, када су израелске снаге погодиле две стамбене зграде у том граду.
22:22 14.11.2023
Израелска војска заузела је камп Ал Шати, главно упориште Хамаса
Израелске одбрамбене снаге наводе да је њихова 162. дивизија, која је ушла у Газу са севера, данас окончала заузимање кампа Ал Шати, за који се сматра да је био главно упориште Хамаса. ИДФ напомиње да ће се поменута јединица ускоро повезати са 36. дивизијом, која је ушла у Појас Газе са истока и тако стигла до обале, пренео је "Тајмс оф Израел".
"Унутар кампа постоји много непријатељске инфраструктуре, јер су тамо биле концентрисане многе снаге Хамаса, укључујуц́и батаљон Ал Шати, који је имао главно улогу у нападима 7. октобра", наводи се у саопштењу израелске војске.
22:15 14.11.2023
Агенција УН и Светска здравствена организација се повукле из Појаса Газе
Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) и Светска здравствена организација повукле су се из Појаса Газе, саопштило је министарство здравља у Гази.
"УНРWА и СЗО више не пружају услуге у Појасу Газе. Агенције УН су поклекнуле пред Израелом и напустиле Појас Газе", наводи се у саопштењу. Из УНРWА су навели да се "без горива хуманитарна операција у Гази приводи крају".
" Много више људи ће патити и вероватно умрети. Невероватно је да хуманитарне организације морају да моле за гориво", наводи се у саопштењу. Додаје се да је гориво од почетка рата коришћено као оружје и да са тим одмах мора да се престане.
22:11 14.11.2023
Троје рањено након што су ракете испаљене на Тел Авив
Три особе су рањене након што је ракетни бараж из Појаса Газе испаљен на Тел Авив, саопштили су израелска санитетска служба Маген Давид Адом и израелска полиција.
Из Маген Давид Адома потврдили су да је пружена лекарска помоћ двема особама, које су рањене у нападу.
Како су навели, једна од њих је 20-годишњи мушкарац, који је у тешком стању након што је задобио ране од шрапнела, преносе медији.
21:40 14.11.2023
Влада Белизеа је због израелског кршења хуманитарног права током операције у Гази, објавила да прекида односе са Тел Авивом.
„Министарство спољних послова, спољне трговине и имиграције усвојило је следеће мере које ће одмах ступити на снагу: а) Влада Белизеа повлачи свој Споразум о акредитацији за њену екселенцију Ејнат Кранц-Нејгер, именованог амбасадора Израела у Белизеу; б) обустављају се све активности које спроводи почасни конзулат Израел у Белизеу и именовање почасног конзула“, наводи се у саопштењу на сајту владе овде земље.
20:58 14.11.2023
Бела кућа: Имамо доказе да Хамас користи болницу Ал Шифа за војне операције
Бела кућа је саопштила да има доказе да палестинска група Хамас користи болницу Ал Шифа за своје војне операције.
"Имамо информације које потврђују да Хамас користи ту конкретну болницу за командовање и вероватно за складиштење оружја", рекао је портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби.
Он је поручио да је то ратни злочин, али је нагласио да акције Хамаса не умањују одговорност Израела када је реч о заштити цивила у Појасу Газе.
20:18 14.11.2023
18:53 14.11.2023
17:50 14.11.2023
Хути најавили наставак ракетних напада на Израел и гађање израелских бродова
Лидер јеменске групе Хути, Абдулмалик ал-Хути изјаво је да ће снаге те групе наставити са нападима на Израел, као и да би могле почети да гађају и израелске бродове у Црвеном мору и мореузу Баб ал-Мандеб.
''Наше очи стално надгледају и траже било који израелски брод у Црвеном мору, посебно у Баб ал-Мандебу и у близини јеменских регионалних вода'', рекао је он.
16:38 14.11.2023
Бенјамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СВЕТ
Турска поднела Међународном кривичном суду тужбу против Нетанијахуа за геноцид у Појасу Газе
16:34 14.11.2023
16:21 14.11.2023
16:02 14.11.2023
Палестинци траже евакуацију стотине пацијената и беба из болнице
Палестинске власти тражиле су евакуацију болнице која је опкољена борбама у Гази, а под надзором Црвеног крста, пошто су здравствени званичници упозорили да једини начин да се око 30 новорођенчади која су тамо заробљена спасе јесте прекид ватре и њихово измештање из опкољене територије.
После вишедневних борби са палестинским милитантима, израелске снаге опколиле су болницу Шифа, где су стотине пацијената, медицинског особља и расељених људи заробљени са све мањим залихама и без струје.
Највећа болница Газе сматра се симболом палестинске патње током сукоба изме]у Израела и Хамаса. Само једна болница на северу Газе још увек је у могућности да прима пацијенте, и око 200.000 Палестинаца напустило је ту област после погоршања ситуације на југу последњих дана, саопштиле су данас УН.
Према подацима Министарства здравља Газе од суботе, када је генератор за хитне случајеве остао без горива, живот је изгубило 40 пацијената међу којима су и бебе, а још 36 новорођенчади је угрожено.
Израел оптужује Хамас да користи болнице као уточиште за своје борце и наводи да су милитанти поставили свој главни командни центар у и испод Шифе. Са друге стране, Хамас и особље Шифе негирају оптужбе.
15:41 14.11.2023
14:06 14.11.2023
Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама саопштила да ће за 48 сати остати без резерви горива које користи користи за функционисање виталних система за Појас Газе, као што су постројење за десалинизацију и за пречишћавање отпадних вода и функционисање болница у јужном делу Појаса Газе.
14:02 14.11.2023
14:01 14.11.2023
Израелски авиони бомбардовали положаје Хезболаха у Либану
Израелски борбени авиони гађали су положаје Хезболаха на југу Либана, као одговор на напад противтенковским ракетама на север земље, саопштила је израелска војска.
Како се тврди, Хезболахове ракете испаљене су на војне положаје у близини Маргалиота, Араб ел Арамшеа и Јифтаха, као и насеља Шомера и Матат.
У саопштењу се додаје да је један од израелских тенкова гранатирао и противтенковски ракетни одред који је припремао напад у области Јифтаха.
13:46 14.11.2023
13:27 14.11.2023
13:23 14.11.2023
Марш породица талаца од Тел Авива до Јерусалима
Породице Израелаца које Хамас држи као таоце у Појасу Газе, којима су се прикључили и други грађани, кренуле су из Тел Авива у протестни марш.
Они ће, како извештавају израелски медији, наредних дана пешке отићи у Јерусалим, где ће од премијера Бенјамина Нетанијахуа затражити ослобађање талаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала