- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Немам намеру да одслужим ни дан у затвору“: Ратни злочинац Бранимир Главаш побегао у БиХ

© AP PhotoБранимир Главаш
Бранимир Главаш - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш побегао је у Босну и Херцеговину, чије држављанство има осим хрватског, након што му је недавно изречена поновљена осуђујућа пресуда за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку током последњег рата.
Главаш тврди да је поновљена осуђујућа пресуда "политичка намештаљка", да није побегао, да је разочаран у Хрватску и да, како каже, нема намеру да проведе ни један дан више у затвору.
"Отишао сам у БиХ, али нисам побегао. Имам два пасоша. Не желим више да живим у Хрватској. Ја сам ову државу стварао, али нисам је замишљао овакву кад сам стављао главу на пањ. Немају нити једног доказа. Ово је политичка намештаљка. Немам намеру одслужити ни једног дана у затвору", рекао је Главаш синоћ за хрватски портал 24сата.
Претходно је на друштвеним мрежама објавио да је напустио Хрватску и отишао у БиХ.
"За сваки случај. Што је будали и судији у глави никада се не зна", написао је Главаш у објавили и додао да се налази у Дриновцима.
Главашу је недавно у Жупанијском суду у Загребу у поновљеном суђењу за ратни злочин над српским цивилима у предметима "гаража" и "селотејп" изречена првостепена пресуда којом се осуђује на седам година затвора.
Главаш и сарадници су осуђени за ратни злочин против цивилног становништва и убијање, као и нечовечно поступање према цивилима - шест мушкараца и једној жени.
Током изрицања пресуде Главаш је напустио судницу уз непримерене увреде упућене судији.
Хрватски медији преносе да Главашев син и адвокат синоћ нису одговарали на позиве новинара.
Првобитно Главаш је за почињени ратни злочин био осуђен на осам година, а током изрицања недавне пресуде судија је рекао да је према њему примењена олакшавајућа околности неосуђиваности и његов велики допринос током рата из којег је изашао као генерал Хрватске војске.
Прва пресуда Главашу изречена је пре 14 година, а од осам година на колико је тада био осуђен, у затвору у БиХ је одлежао пет година и три месеца.
Као отежавајућа околност узета је тежина дела према цивилима који су недужни убијени у Осијеку, 1991. године.
Судија је објаснио да Главашу није одређен притвор због одлуке Уставног суда из 2015. према којој је већ одслужио пет година, два месеца и 27 дана казне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала