- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пентагон признаје: Испорука Ф-16 Кијеву неће променити однос снага у сукобу

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Предстојећа испорука ловаца-бомбардера Ф-16 Кијеву неће суштински променити однос снага у сукобу у Украјини, изјавио је секретар америчког Ратног ваздухопловства Френк Кендал.
„Мислим да ће то бити важно побољшање потенцијала Украјине. Не бих рекао да ће то бити фактор који мења ситуацију из корена“, рекао је Кендал, коментаришући планове испоруке Кијеву авиона Ф-16.
Такође је рекао да „добро напредује“ припрема украјинских војних пилота за управљање ловцима.
„Тесно сарађујемо са неким нашим партнерима. САД у овом случају донекле играју помоћну улогу. Направили смо тај програм (за обуку украјинских пилота) и сада смо у процесу његове брзе реализације", рекао је представник америчког војног ресора.

Ремонт у Европи

Ловци Ф-16, након употребе у сукобу у Украјини, поправљаће се у европским земљама, између осталог и у Пољској, рекао је заменик министра одбране САД за набавку и логистику Бил Лаплант.
„План је да се што више озбиљних поправки обавља у Европи, а Пољска је једно од места за то. Ми то организујемо“, истакао је он.
Како је додао, САД са савезницима и партнерима раде на томе да обуче украјинске војнике да „обаве неке једноставне поправке“ у Украјини, „што је изазов“.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је недавно рекао да испоруке новог наоружања Кијеву, укључујући касетну муницију, муницију са осиромашеним уранијумом и борбене авионе Ф-16, неће ништа променити на фронту, само ће продужити сукоб.
Такође је нагласио да руски авиони, наоружани системима „кинџал“, који имају домет од преко 1.000 километара, почињу стално да патролирају ваздушним простором изнад Црног мора.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу је недавно изјавио да Москва јача своје западне границе као одговор на испоруке оружја Украјини из САД и западних земаља, укључујући високо прецизне ракете и предстојећу испоруку ловаца Ф-16 Кијеву.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2023
СВЕТ
У Румунији отворен центар за обуку пилота Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала