- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поднела амандман на нацрт резолуције о хуманитарном примирју у Појасу Газе; СБ УН одбио

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Савет безбедности УН
Савет безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Русија је предложила амандман на нацрт резолуције Савета безбедности УН чији је аутор Малта, са захтевом да се одмах успостави хуманитарно примирје у Појасу Газе, рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.
"Хтели бисмо да унесемо параграф следеће садржине: Позивамо на моментално, одрживо, хуманитарно примирје које би водило прекиду борбених дејстава", рекао је Небензја.
У међувремену је одржано гласање и Савет безбедности није усвојио руски амандман.
Небензја је истакао да Русија озбиљно страхује да стране у сукобу неће применити одредбе резолуције о Блиском истоку у Савету безбедности УН.
„Савет чак и не захтева од страна увођење хуманитарних пауза, већ само позива, што је изругивање прерогативима Савета. Колеге, једноставно је срамота да је Савет успео да истисне само тако слаб позив. Ми се озбиљно прибојавамо да одредбе резолуције неће бити спроведене на терену“, истакао је он.
Коментаришући чињеницу да Савет безбедности није усвојио руски амандман који позива на успостављање примирја, Небензја је рекао да је Русија желела да предложи усмени амандман на резолуцију.
„Позивамо на хитно, одрживо хуманитарно примирје које би довело до прекида борбених дејстава“, рекао је дипломата.
„У нашем предлогу нема ничег неочекиваног. Од самог почетка кризе смо говорили да је, у условима са све већим бројем цивилних жртава, главни задатак постизање прекида ватре и насиља“, закључио је Небензја.
Он је додао да се нада да ће рад на прекиду ватре почети у најскорије време.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала