- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тужба Турске против Нетанијахуа: Скретање пажње на школски пример геноцида

© AP Photo / Evan VucciБенјамин Нетанијаху
Бенјамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
Пратите нас
Међународни кривични суд вероватно ће одбацити тужбу за геноцид против израелског премијера који је поднела Турска, која овим маркетиншким потезом жели да скрене пажњу на школски пример геноцида у Гази, сматра професор Правног факултета у Новом Саду др Бранислав Ристивојевић.
Турска је у уторак поднела тужбу Међународном кривичном суду против израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, оптужујући га за геноцид у Појасу Газе, саопштили су адвокати владајуће турске „Странке правде и развоја“.
„Ми смо данас, представљајући савест грађана Турске, поднели тужбу Међународном кривичном суду у Хагу против Хитлера 21. века, израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, којем мора да се суди за почињени геноцид у Појасу Газе и све злочине против човечности“, написао је на друштвеној мрежи „Екс“ адвокат Метин Клињук.

Елегантан начин одбацивања тужбе

Пошто Израел није потписник Римског статута, статута Међународног кривичног суда, онда не признаје ни његову надлежност, што значи да ће турска тужба највероватније бити одбачена од стране тужиоца, каже за Спутњик професор Правног факултета у Новом Саду др Бранислав Ристивојевић.
Чак и хипотетички је тешко замислити да би тужба Турске могла бити прихваћена, јер Међународним кривичним судом управљају Американци, додаје Ристивојевић.

„То је онај суд који је, иако ни Русија није потписница Статута, подигао оптужницу против Путина и руског омбудсмана за права детета Марије Лавов-Белове па су чак издали налог за хапшење Путина. Суд је под контролом Американаца тако да ја не очекујем било шта у овом случају, а имају и елегантан начин да се извуку, а то је да кажу: 'Ми нисмо надлежни јер Израел није потписао статут'. Е сад, ту ствар би помало могла да искомпликује чињеница да је територија Газе палестинска самоуправа коју један део света признаје а други не. Има ту гомила ствари које су отворене, не знам да ли је Палестина потписала Статут, вероватно није, али у сваком случају Израел није.“

Чињеница да Израел није потписао Статут представља Међународном кривичном суду начин да се извуче од надлежности и просто одбаци тужбу, сматра Ристивојевић.

Маркетиншки потез: Скретање пажње на школски пример геноцида

Међутим, подизање тужбе против Нетанијахуа је маркетиншки потез који скреће пажњу на чињеницу да то што се дешава у појасу Газе јесте геноцид, без обзира да ли Суд има или нема надлежност.
„То је школски пример геноцида да ви некоме затворите воду, зауставите дотур хране, бомбардујете без реда и убијате и жене и децу. Баш школски пример, око тога немам дилеме, а друго је ко има надлежност. Бојим се да Међународни кривични суд нема надлежност,“ каже Ристивојевић.

Истеривање „улупаног“ суда на чистац

Према речима саговорника Спутњика, Међународни кривични суд се налогом за хапшење Путина, који не може да оствари, прилично обрукао и улупао јер је показао да је у служби једне од страна у специјалној војној операцији у Украјини, а то је Запад.
Тиме је суд нарушио свој интегритет и достојанство, и у очима оних који би требало да се том суду обрате за правду његов ауторитет пада.
„Сад Турска покушава да тај исти суд изгура на чистину. Ово јесте маркетиншки потез за Турску али она покушава да тај суд истера на чистину и покаже да Запад не жели ништа да уради да спречи геноцид. Верујем да ће Турска после напасти и сам суд да не ради ништа и показаће да је тај суд у суштини ништа друго него само један привезак Запада, једно средство за остваривање њихове политике а не место на коме треба да се дели правда“, закључио је Ристивојевић.
Бенјамин Нетанијаху - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2023
СВЕТ
Турска поднела Међународном кривичном суду тужбу против Нетанијахуа за геноцид у Појасу Газе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала