- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си предложио Бајдену пет стубова на којим треба да се темеље односи Кине и САД

© AP Photo / Doug MillsАмерички председник Џозеф Бајден и кинески председник Си Ђинпинг
Амерички председник Џозеф Бајден и кинески председник Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден и кинески лидер Си Ђинпинг договорили су се током разговора у Сан Франциску да њихове земље наставе комуникацију на нивоу две војске и да сарађују у борби против трговине дрогом. Си је предложио Бајдену и пет стубова на којим треба да се темеље односи Кине и САД.
Двојица лидера су разговарала око четири сата на имању у близини Сан Франциска и дотакли се низа осетљивих тема које су допринеле захлађењу односа САД и Кине, преносе амерички медији.
Амерички председник је оценио да је успех састанка у томе што су Си и он „једноставно разговарали, били отворени један према другом, тако да нема неспоразума“.
Бајден је рекао да су се сагласили да наставе војне контакте које је Кина прекинула када је тадашња председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван у августу 2022. године.
„Враћамо се директним, отвореним, јасним комуникацијама на директној основи“, рекао је председник САД.
Бајден и Си су се договорили и да ће Кина зауставити извоз хемијских производа који се користе у производњи опијата фентанила, који је водећи узрок предозирања наркотицима у САД.
„То ће спасити животе“, рекао је Бајден, додајући да цени Сијеву посвећеност решењу тог проблема.
Према договору, Кина ће размотрити ситуацију у конкретним хемијским фабрикама које производе елементе од којих се прави фентанил, рекао је новинарима високи амерички званичник.
Када је реч о Тајвану, Си је истакао да Кина нема планове да наредних година покрене војну акцију против острва, али је навео услове под којима би се применила сила.
„САД треба да престану да наоружавају Тајван и да подрже мирно поновно уједињење Кине“, казао је кинески председник.
Бајден је, са друге стране, поручио да САД „верују у статус кво“ и позвао Пекинг да поштује изборни процес на Тајвану.
Он је позвао Сија да употреби свој утицај на Иран и позове ту земљу да, преко својих савезника, не изводи нападе на америчке циљеве на Блиском истоку.

Си предложио пет стубова на којим треба да се темеље односи Кине и САД

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је после састанка са америчким колегом Џозефом Бајденом да две земље треба да заједно изграде пет стубова на којима би се темељили њихови односи.
Као први стуб навео је "заједничко развијање праве перцепције".
"Кина је доследно посвећена стабилном, здравом и одрживом односу са Сједињеним Државама. Истовремено, Кина има интересе који се морају чувати, принципе који се морају поштовати и црвене линије које се не смеју прећи. Надамо се да би две земље могле да буду партнери који се међусобно поштују и коегзистирају у миру", рекао је Си, преноси Синхуа.
Други стуб је, додаје кинески председник, "заједничко ефикасно управљање несугласицама".
"Несугласице не би требало да буду понор који раздваја две земље. Уместо тога, две стране би требало да траже начине да изграде мостове који ће им помоц́и да ходају једна према другој. Важно је да цене принципе и међусобне црвене линије и да се уздрже од провокација. Требало би да имају више комуникације, више дијалога и више консултација, и да мирно решавају своје несугласице", истакао је Си.
Он је навео да је потребно и "заједничко унапређивање обострано корисне сарадње".
"Кина и Сједињене Државе имају заједничке интересе у широком спектру области, укључујући традиционалне области као што су економија, трговина и пољопривреда, као и области у настајању као што су климатске промене и вештачка интелигенција (АИ)", казао је Си.
"Важно је у потпуности искористити обновљиве и нове механизме у спољној политици, економији, финансијама, трговини, пољопривреди и другим областима и остварити сарадњу у областима борбе против наркотика, као и правосуђа и спровођења закона, вештачке интелигенције и науке и технологије", рекао је кинески председник.
Истакао је и да САД и Кина треба да заједно преузму одговорност као велике земље.
"Проблеми са којима се људско друштво суочава не могу се решити без сарадње великих земаља. Кина и Сједињене Државе треба да буду пример, да појачају координацију и сарадњу по међународним и регионалним питањима и обезбеде више јавних добара за свет. Две стране треба да задрже своје иницијативе отворене једна према другој, или да их координирају и повежу ради синергије", рекао је Си.
Као пети стуб односа две светске силе, кинески председник је навео "заједничко промовисање међуљудске размене".
"Две стране би требало да повец́ају број директних летова, унапреде туристичку сарадњу, прошире међунационалне размене, ојачају образовну сарадњу и подстичу и подржавају вец́у интеракцију и комуникацију између народа", поручио је Си.

Си: Кина је спремна да буде партнер и пријатељ Сједињених Држава

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је Пекинг спреман да буде партнер и пријатељ Сједињених Америчких Држава.
Си је у среду америчким предузетницима у Сан Франциску, после састанка са председником САД Џозефом Бајденом, рекао да има доста простора за билатералну сарадњу Кине и САД, преноси Ројтерс.
Кинески министар спољних послова Ванг Ји казао је да су Си и Бајден имали „веома добар“ састанак који је био свеобухватан и дубински.
Према његовим речима, лидери су разменили мишљења о разним питањима у атмосфери међусобног поштовања.
„Самит има стратешки значај и постаће прекретница у историји кинеско-америчких односа“, оценио је Ванг.
Председник Кине је претходно био у Сједињеним Државама 2017. године.
Председници САД и Кине, Џозеф Бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
СВЕТ
Састанак Бајдена и Сија: Могући сукоб имао би неподношљиве последице по обе стране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала