- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је изградио подземну тврђаву испод највеће болнице у Гази?

© AFP 2023 / BASHAR TALEBБолница Шифа у Гази
Болница Шифа у Гази - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Смештена у граду Газа, болница Ал Шифа је највећи медицински комплекс у Појасу Газе и има капацитет од 700 кревета. Израелска војска (ИДФ) је више пута гађала комплекс у последњих недељу и по дана, наводећи да Хамас користи објекте који се налазе испод као утврђени командни центар. Спутњик је истраживао има ли истине у овој причи.
Израелске одбрамбене снаге дале су забрињавајуће објашњење за гађање болница и амбулантних кола у Појасу Газе у понедељак, објавивши (а затим избрисавши) пост на друштвеној мрежи Икс у којем се наводи да се „амбулантна кола користе за транспорт Хамасових оперативаца и оружја како би их прерушили у цивиле“, док су „болнице у ствари терористичка инфраструктура“.
„Ово је против међународног права и претвара их у легитимне војне мете“, саопштио је ИДФ.
У данима и недељама пре и после тога, болнички комплекс Ал Шифа такође је био изложен нападима. Дана 4. новембра, ваздушни напад је погодио возило хитне помоћи у близини улаза у болницу, при чему је погинуло 15 људи, а повређено је 60 особа. Болница је други пут гађана 6. новембра. Коначно, у среду, израелске снаге су извршиле копнени напад унутар објекта.
Пре него што је покренуо своју „прецизну и циљану операцију“, ИДФ је навео да је Хамас успоставио тајни штаб дубоко испод медицинског комплекса. У саопштењу, војска је истакла да је „јавно више пута упозоравала да Хамасова војна употреба болнице Ал Шифа угрожава њен заштићени статус према међународном праву“, и пожалила се да су „релевантне власти у Гази“ игнорисале ултиматум ИДФ-а да „обустави све војне активности у болници”.
Неколико недеља раније, ИДФ је објавио компјутерски анимирани видео снимак огромног наводног подземног тунела и комплекса бункера за који је рекао да се налази испод болничког комплекса, укључујући конференцијске сале, складишта оружја и горива, па чак и импровизовану фабрику оружја.
Израелске обавештајне службе су наставиле са испитивањем заробљеног борца Хамаса који је признао да је заиста постојао велики подземни заштићени објекат испод Ал Шифе који користи милитантна група. Званичници америчке обавештајне службе, Пентагона и Беле куће су изразили подршку израелском савезнику, наводећи да Хамас заиста користи тунеле испод Ал Шифе за „командне и контролне области, као и за складиштење оружја“, и да „нова декласификована обавештајна служба“ указује да се болница користи „за подршку њиховим војним операцијама“.
Хамас је одбацио оптужбе, оптужујући ИДФ да користи ове тврдње да оправда своје неселективно бомбардовање појаса Газе.

Ко је изградио објекте испод Ал Шифе?

Почевши као касарна за време британског мандата за Палестину, Ал Шифа је претворена у болницу 1946. током последњих година британске окупације, а проширила се на читав комплекс медицинских установа током египатске управе Газом између 1953. и 1967. године.
Заузевши појас током Шестодневног рата јуна 1967. године, Израел је сачувао, а затим проширио болнички комплекс, а 1980-их, уз финансијску подршку САД-а, у великој мери га је ремонтовао, на челу са израелским архитектама Гершоном Зипором, Тедијем и Беном Капланом и другима који су имали задатак да креирају његов савремени дизајн, наводећи „Главни план за 2000. годину“ модерних шестоспратних зграда које се простиру на комплексу од 12,5 ари и опремљеним оним што су у то време биле најновије медицинске иновације.
Поред медицинских објеката, пројекат је наводно довео до изградње „сигурне подземне операционе сале и тунелске мреже“ испод зграде Болнице број 2 1983. године, са великим „подземним бетонским подом“ изграђеним испод објекта током истог периода. Други извештаји су указивали на то да су ојачани подземни објекти коришћени за смештај болничког веша и „разних административних” канцеларија.
Спутњик интернешнел наглашава да је Зипор имао претходно искуство са подземним војним објектима, а између 1972. и 1976. био је ангажован на претварању бункера и ровова коришћених током Шестодневног рата у Музеј у Јерусалиму.
Хамас је наводно знао за скривена подземна утврђена подручја болничког комплекса, а извештај из 2014. открива да је Зипоров син Барак споменуо да је касних 1980-их израелски извођач „унајмио Хамас као безбедносну компанију“ за болницу.
Што се тиче потенцијалне употребе подземних објеката од стране Хамаса након израелског повлачења из Газе 2005. године, извештај Хареца из 2009. који се позива на палестинске изворе указује на то да се вође милитантне групе никада не крију на једном месту, већ се шире и константно мењају локације користећи разрађену мрежу.
Ниједан од израелских извештаја о изградњи болничког комплекса не приказује фотографије његових утврђених подрумских просторија, а репортери који покривају израелске нападе на или у близини болнице током израелских ратова са Хамасом 2008-2009, 2012, 2014. и 2023. нису представили конкретан доказ да Хамас користи подземне објекте које су изградили Израелци.
„Када је реч о питању бункера или тунела испод болнице Ал Шифа, мислим да је један од разлога зашто Израел... то тврди тај што сваки пут када је покушао да изнесе тврдњу у вези са Хамасовим операцијама, те тврдње су доследно изобличене“, рекао је за Спутњик Сами Хамди, политички аналитичар и шеф компаније Интернешнел Интерест, глобалне компаније за ризик и обавештајне послове са седиштем у Великој Британији.
ИДФ се несумњиво нада да ће пронаћи доказе да Хамас користи подземне објекте и тунеле изграђене 1980-их као доказ да подржи своју причу о коришћењу цивилне инфраструктуре и небораца као живи штит од стране палестинске милитантне групе, али остаје да се види да ли Тел Авив може на тај начин заправо и да утиче на јавно мњење, сматра овај политички аналитичар.
„Поента је у томе да ја мислим да када је у питању истицање овог наратива од стране Израелаца, то има мање везе са идејом да Израел заправо верује у то, а више је повезано са очајничким покушајем да се поново придобије јавно мњење које је изгубљено као резултат бомбардовања видео записима на друштвеним мрежама који приказују реалност злочина који се дешавају у Гази“, рекао је Хамди.
Мехмет Ракипоглу, истраживач у истраживачком центру Dimensions for Strategic Studies са седиштем у Лондону, указује на иронију ИДФ-а који оптужује Хамас да користи бункере и тунеле испод цивилне инфраструктуре Газе када се чини да је сам Израел изградио „тајно склониште“ испод Болнице Ал Шифа на првом месту.

„Очигледно је да Хамас није користио болницу као штит. Иако Израел покушава да манипулише јавним мњењем аматерским видео снимцима, истина је јасна“, рекао је Ракипоглу за Спутњик.

До сада, места за која Израел тврди да их користе 'терористичке ћелије Хамаса' као тунеле су резервни резервоари за воду, рекао је он, позивајући се на постове на друштвеним мрежама у којима се изругљују 'докази' ИДФ-а о наводним мрежама милитантних тунела у цивилна подручја која се испостављају као обични резервоари за воду, грејање и септичке јаме.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала