- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава Чешку: У случају замрзавања руске имовине уследиће одговор

© Sputnik / Natalia SeliverstovaМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Одлука Чешке о замрзавању руске имовине је незаконита, а у случају формализовања тих непријатељских корака Москва ће одговорити, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Он је тим речима прокоментарисао вест да је Влада Чешке одобрила замрзавање руске државне имовине у земљи, а на листи санкција нашло се и предузеће које управља руским некретнинама у иностранству, „Росзагрансобственост“.
„Снажан антируски став чешких власти изазива недоумице. Категорички одбацујемо такав став, не прихватамо га. Судећи по таквим одлукама, за које смо сигурни да су потпуно незаконите са становишта међународног права, сви објекти који могу бити тамо у нашем власништву, изузев оних који имају дипломатски статус, сада су угрожени“, рекао је Песков.
Упитан каква ће бити реакција Русије на поступке Прага, портпарол Кремља је рекао да стручњаци сада анализирају ситуацију како би свели на минимум ризике.
„Наравно, ако се ти непријатељски кораци формализују, одговорићемо. Треба да анализирамо шта Чеси имају овде и тако даље“, поручио је Песков.
Руско предузеће „Росзагрансобственост“ управља многим некретнинама у Чешкој које су у власништву Русије. Уношењем на националну санкциону листу замрзнута је сва имовина којом предузеће управља у Чешкој.
Чешка је тако постала прва земља која је замрзнула руске некретнине у иностранству. Поменути објекти непокретности углавном се налазе у Прагу и Карловим Варима. „Росзагрансобственост“. Из Прага је саопштено да су „све комерцијалне активности тог предузећа, укључујући лизинг, сада незаконите“. Стављање на списак санкција довешће до замрзавања свих актива у власништву компаније у Чешкој или која су под њеном контролом, саопштиле су чешке власти.
Аутомобил руског амбасадора у Чешкој испред зграде Министарства спољних послова Чешке у Прагу - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
СВЕТ
Чешка замрзла руску имовину у земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала