- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава: Односи са Америком могу бити прекинути у сваком тренутку

© AFP 2023 / Joel SagetМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Руско-амерички односи постали су изузетно затегнути и постоји ризик да буду прекинути сваког тренутка – кривицом Вашингтона, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Услед тектонских геополитичких промена које мењају однос снага на светској сцени, Вашингтон се опсесивно фокусира на глобално обуздавање Москве и Пекинга, а на крају читаве светске већине која се не слаже са светским поретком, заснованом на правилима, који намеће Запад“, наводи се у саопштењу поводом 90. годишњице обнављања дипломатских односа Русије и САД.

Како је констатовано, то је главни узрок најдубље кризе кроз коју сада пролазе односи две земље.

„Кривицом Вашингтона, који се наоружао необузданом русофобијом, односи су постали изузетно затегнути и ризикују да буду прекинути у сваком тренутку. То није избор Русије, али неодговорни потези САД, које погоршавају ситуацију, укључујући доктринарно постављен задатак да Москви нанесу 'стратешки пораз' могу да доведу до катастрофалних последица“, наводи руско Министарство.

Истиче се да је главни узрок дубоке кризе између земаља поглед на свет америчке политичке елите која је преузела „узде моћи“ 1990-их, 2000-их година, као и неспособност данашњих политичара и стручњака да адекватно процене процесе у Русији након 1991. године.
„Ти амерички кругови показују да су узалудно и апсурдно фокусирани на 'промену режима' и организовање немира у Русији, у шта се улажу значајна средства. Међутим, данашња годишњица је ипак повод да се присетимо позитивног историјског искуства наших земаља, када је сарадња грађена на основу поштовања и узајамног уважавања интереса. Управо су ти принципи били темељ споразума о обнављању дипломатских односа из 1933. године и у потпуности су релевантни и у тренутној, без преседана тешкој, ситуацији“, закључује руска страна.
У наставку погледајте најновију епизоду емисије „Мој поглед на Русију“:
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2023
РУСИЈА
Лавров: Америка пати од комплекса више вредности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала