- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО покушава да уништи систем безбедности на Пацифику

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDДва војна брода НАТО-а на војним вежбама у Норвешкој
Два војна брода НАТО-а на војним вежбама у Норвешкој - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Северноатлантска алијанса покушава да распореди своје снаге и инфраструктуру у азијско-пацифичком региону, изјавио је заменик руског министра одбране Александар Фомин.
"У последње време било је активних покушаја да се војни потенцијал НАТО-а распореди у азијско-пацифичком региону. Под изговором "недељивости безбедности евроатлантског и индопацифичког региона", западне земље, у ствари, распоређују овде своје снаге и инфраструктуру“, рекао је Фомин на 10. самиту СМОА Плус (заједничке међународне антитерористичке војне вежбе држава АСЕАН и партнера), који се одржава у Џакарти.
Истовремено је напоменуо да „активности Велике Британије, Француске, Немачке, Холандије и Италије, чланица НАТО, воде ка милитаризацији региона и изазивају трку у наоружању“.
"Ове земље повећавају присуство својих поморских и ваздухопловних снага, повећавају регуларност и обим мултилатералних војних вежби. Током маневара се увежбавају сценарији одвраћања и противдејстава. Истовремено, нема реалних војних претњи за безбедност ових европских држава“, навео је заменик министра одбране Руске Федерације.
Према његовим речима, покушаји једног броја земаља да формирају војне блокове у азијско-пацифичком региону уништавају постојећи ефикасан систем безбедности у региону.
"Постојећа безбедносна архитектура у азијско-пацифичком региону је доказао своју ефикасност. Покушаји да се овде формирају војни блокови по аналогији са НАТО-ом, уништавају овај систем“, рекао је Фомин.
Он је изразио мишљење да ће нови блокови који се стварају, као што су Квад, АУКУС, Азијско-пацифичка четворка и други блоковски механизми, увести у азијско-пацифички регион „нове изазове и претње са којима се Европа данас суочава“.
Фомин је такође приметио да „војно-биолошке активности Сједињених Држава узимају маха, у оквиру којих је створена читава мрежа лабораторија у низу земаља азијско-пацифичког региона“.
„Сличне америчке лабораторије у Украјини функционисале су уз помоћ оних европских држава које данас траже да се придруже механизмима АСЕАН плус“, рекао је Фомин.
"Уочавамо покушаје Вашингтона и његових савезника да искористе питања климатских промена и ванредних ситуација за спровођење такозваних хуманитарних интервенција. Раније су користили оружане снаге у трећим земљама за заштиту људских права", резимирао је заменик шефа Руско војно одељење.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала