- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија: Умови мађионичара и научника имају једну заједничку изненађујућу ствар

CC0 / Unsplash/Julius Drost / Мађионичар
Мађионичар - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Мађионичари би могли имати један иновативан трик у свом психолошком рукаву, који их издваја од других креативних мислилаца као што су комичари или визуелни уметници.
Први докази сугеришу да у суштини, појединци који се баве магијом имају мање предиспозиције за психозе и особине повезане са шизофренијом у поређењу са другим уметницима, па чак и општом популацијом.
У ствари, чини се да су они који се баве магијом мање подложни поетском размишљању од музичара или песника, и вероватније је да ће се више бавити својом каријером попут математичара или научника.
Легендарну везу између креативности и менталних болести или психичких поремећаја потврђују многе анегдоте у историји и бројне научне студије.
Многи претходни радови су открили да 'дивергентни мислиоци' попут музичара, песника, писаца, комичара и визуелних уметника обично имају веће стопе негативних афективних и психотичних особина од опште популације.
Особине које дефинишу психотичне поремећаје, као што су шизофренија или биполарни поремећај, укључују халуцинације, заблуде, немогућност концентрације, социјалну анксиозност, немогућност контроле мисли, ниску самоконтролу, смањено емоционално изражавање или интензиван недостатак мотивације.
Иако ове особине могу бити штетне, посебно када се не лече, оне такође могу довести до паметних идеја и подстицања наше креативне сензибилности.
Мађионичари, међутим, не делују посебно подложни тим особинама, иако су креативни извођачи са сличним пословима као и комичари.
Онлајн студија, коју је водио еволуциони психолог Гил Грингрос са Универзитета Абериствит у Велсу, измерила је ментално здравље, креативност и оригиналност 195 мађионичара и упоредила њихове резултате са резултатима 233 особе из опште популације и ранијим подацима о другим групама уметника.
Грингрос, психолог Пол Силвио са Универзитета Северне Каролине у Гринсбороу и мађионичарка Сара Красон, кажу да њихови резултати показују да "нису сви креативни људи створени једнаки" и да је "однос између креативности и психоза сложенији" него што се претпоставља.
Другим речима, психолошке особине које појединца чине погодним за једну уметничку каријеру не односе се нужно на све креативне каријере.
У овој студији, мађионичари су постигли ниже резултате у погледу когнитивне дезорганизације и импулсивног неконформитета у поређењу са општим узорком и другим уметничким групама.
Ово је вероватно зато што се магични трикови ослањају на прецизне пробе, захтевајући интензиван фокус, пажњу на детаље, смиреност и дисциплину, а на све то могу негативно утицати социјална анксиозност, лоша концентрација или ниска самоконтрола.
Већина мађионичара анализираних у студији није се разликовала од опште популације по „необичним искуствима“, попут халуцинација, перцептивних аберација или поетског размишљања, што сугерише да већина заправо не мисли да спроводи праву магију.
Без обзира на то, мађионичари који су постигли више од других на овим „необичним искуствима“ имали су већу вероватноћу да сами пријаве високу оригиналност у својим наступима. У резултатима анкете, они су очигледно такође имали „јача уверења о својим креативним способностима, а креативност је била већи део њиховог идентитета“, преноси Сајенс алерт.
На крају, када упоређују своје податке са ранијим истраживањима, Грингрос и његове колеге тврде да је „профил шизотипије“ мађионичара најсличнији онима код математичара и научника.
Како објашњава Грингросов тим, и мађионичари и научници се ослањају на машту и креативност у комбинацији са уредношћу, упорношћу и савесном праксом да би били што тачнији.
„Штавише“, додају аутори, „баш као научници, мађионичари настоје да постигну одређени циљ изграђен на много малих корака до којих се често може доћи на више начина, са различитим нивоима креативности“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала