- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Олег Новковић о Лаушевићу: Кад сам га упознао већ је био велика звезда

© Фото : Printscreen/YoutubeЖарко Лаушевић
Жарко Лаушевић - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Tретирао ме је као 'правог' редитеља и поред мојих младих година и невеликог искуства. Имао је неку неодољиву топлину и ширио је другарство око себе, сећа се рада са Жарком Лаушевићем редитељ Олег Новковић.
Са прослаљеним глумцем Новковић је снимао свој дипломски филм „Кажи зашто ме остави“ за који је сценарио написао Срђан Кољевић. Филм је премијерно приказан 1993. године, исте године када Лаушевић постаје главни јунак и једне трагичне, сопствене приче.
Памтећи га из времена када је још увек био само „најталентованији шмекер српске кинематографије“, Новковић подсећа да је тада имао 25 година, осам мање од Лаушевића.
„Сећам га се као духовитог, племенитог, талентованог човека. Он је већ тада био велика југословенска филмска и позоришна звезда, популаран и вољен“, додаје Новковић.
Филм „Кажи зашто ме остави“ говори о деведесетим годинама и ратном вихору у коме се СФРЈ распадала. Жарко Лаушевић у њему игра Пеђу, младића који живи у Београду и који се после позива за војну вежбу преко ноћи нађена ратишту код Вуковара. Тамо под трагичним околностима упознаје Веру и постаје опседнут њоме. Након потресних искустава, враћа се у Београд, али као сасвим други човек…
Филм се завршава трагично - на београдском сплаву долази до туче у којој Пеђа смртно страда баш од хица из пиштоља који је он сам донео са фронта. Трагедија са пуцањем и убиством догодила се у глумчевом животу неколико недеља пре премијере филма која је уприличена на Филмским сусретима у Нишу, због чега није могао лично да прими Гран при. Глумчево одсуство појачао је вишеминутни аплауз којим је публика испратила филм „Кажи зашто ме остави“.
Признање Филмских сусрета примио је 23 године касније за улогу у филму „Смрдљива бајка“ Мирослава Момчиловића.
„Жарко је имао неку неодољиву топлину, ширио је другарство око себе. Од тада је прошло много година, дуго га нисам видео, нисмо никада поново радили, а, опет, оставио је велики траг у мом животу“, закључује Олег Новковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала