Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршени преговори у Бриселу - без тројног састанка

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава ЕУ у Бриселу
Застава ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак састао се данас у Бриселу са делегацијама Београда и Приштине, а састанци су завршени без тројног састанка који је био најављиван. Лајчак се најпре састао са делегацијом Београда коју је предводио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, а главна тема била је израда Статута ЗСО.
Састанак је трајао дуже од два сата, а како јавља Танјуг, паралелно су одржани и засебни састанци експерата на којима се разговарало о несталим лицима и о енергетици.
Након састанка са делегацијом Београда Лајчак се састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем са којим је разговарао непуна два сата.
Подсетимо, делегација Београда предвођена директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, допутовала је синоћ у Брисел где ће се одржати нова рунда дијалога са Приштином под посредством ЕУ.
У Петковићевој делегацији је тим од 18 експерата, што је највећи број експерата који долази до сада, а реч је о људима који су најбоље припремљени за разговоре о свим предвиђеним темама, о Статуту ЗСО, енергетици, несталима, јавио је дописник Танјуга.
Петковић је раније ове недеље рекао да је Београд прихватио позив специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да се наставе разговори две стране у Бриселу, на којима ће тема бити текст Статута ЗСО.
„Наша страна врло припремљено иде и са посебним тимом експерата где ћемо разговарати о тексту статута ЗСО што је први конкретан корак у правцу формирања Заједнице Српских општина“, рекао је Петковић и додао да разговори о статуту ЗСО треба да дају одговоре на који начин ће се решити бројна важна питања која се односе на ЗСО.
Последњи пут две стране су биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ.
Да ли је Куртијева порука упућена из Париза да Србија мора да призна Косово и дефакто и де јуре позив на нове сукобе – погледајте у емисији „Свет са Спутњиком“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала