- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворен сајам Винска визија у Београду - Вучић: Отворени Балкан афирмисана платформа мира /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићВинска визија Отворени Балкан
Винска визија Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је на свечаном отварању другог сајма Винска визија Отвореног Балкана у Београду да је готово невероватно шта је урађено за само годину дана и истакао да је иницијатива Отворени Балкан афирмисана платформа мира.
"Посебно ми је част што други пут отварамо винску манифестацију у Београду. Готово је невероватно шта смо урадили за годину дана. Захвалан сам на томе Димитру Колачевском и бескрајној подршци коју су нам пружили и Северна Македонија и Албанија", нагласио је Вучић.
Председник Србије је рекао да просперитетан и стабилан Западни Балкан чини тржиште од 20 милиона потрошача.
"И неки су дошли овде да се боре и за то тржиште као што се ми боримо и за њихово тржиште. За нас је веома важно и за наше произвођаче да истакнемо њихову способност да сваке године у наредних пет година смање своје царинске трошкове за извоз својих вина и ракија у Кину, после потписаног уговора о слободној трговини", рекао је Вучић.
Како је навео, то ће српским винима дати огромну предност у односу на конкуренцију.
"Али, ми то можемо заједнички са нашим колегама из региона - да пронађемо начин да и њима помогнемо и да са нашим азијским партнерима договоримо заједнички приступ и том тржишту. Ми смо у претходне три године подигли нових 953 хектара нових винограда. Нисам задовољан, морамо и можемо да подижемо много више хектара винограда и ма колико се нама те субвенције чиниле велике, мораће да буду много веће", рекао је Вучић.
Додао је да и даље увозимо грожђе и то највише из Северне Македоније и других земаља региона.
Председник је замолио људе да дођу да посете све хале Београдског сајма, да виде величанствена вина и виде шта су наши кувари у стању да ураде.
Како је рекао, сва наша деца из угоститељских школa у наредна четири дана посетиће Београдски сајам и много тога научити од оних који то најбоље знају у Европи и свету.
"Посебно ми је драго због чињенице што су половина излагача из земаља чланица Отвореног Балкана и то 260 из Србије, чак 74 из Северне Македоније, што пропорционално броју становника представља свакако највећег излагача, чак већег и од саме Србије, 21 из Албаније. Ми смо, као три земље на највећем светском оцењивању вина у Лондону, у оквиру реномираног међународног такмичења Декантер Врлд Вајн Авордс освојили чак седам златних, 60 сребрних и 82 бронзане медаље,", навео је Вучић.
Додао је да су нам се многи произвођачи из света придружили ове године и посебно захвалио Италијанима који су донели мирис највећег светског сајма вина овде у Београд.
Вучић је казао да следеће године очекујемо још већи долазак италијанских винара, произвођача и трговаца.
"Ове године имамо чак шест пута више овлашћених купаца, што је веома значајно за винарије из Србије, Северне Македоније и Албаније. Преко 50 дестилерија је данас ту са нама. Ракија је незаобилазни сегмент балканске аутентичности, уврштена на УНЕСКО-ову листу заштите културног и историјског наслеђа", нагласио је Вучић.
"И заједно смо направили и један бољи резултат, вински путеви на нашим државама постају светска дестинација. Кроз иницијативу Отвореног Балкана имамо и видљиве резултате који се виде кроз бројеве. За 25 одсто је повећана размена трговине између Северне Македоније, Албаније и Србије. Размена са Србијом је премашила милијарду евра, што је највећа трговинска размена у протеклих 18 година између две државе. Само прошле године размена је повећана за 40 одсто, са Србијом је повећана на пример за 50 одсто", рекао је Вучић.
И само повећање сарадње има бенефите за компаније, грађане, државе и целокупно окружење, што би рекао мој драги пријатељ Еди Рама, додао је Вучић.
Нагласио је да овај сајам вина није само обична сајамска манифестација, већ и могућност да наше компаније и наши професионалци покажу да смо са удруженим снагама ми стварни партнери за развој наших економија и јачање европске сарадње у региону.
"И драго ми је што данас, ове године, рушимо прошлогодишње бројеве и рекорде. На сајму вина ове године има преко 600 излагача, бројне винарије, дестилерије, гастрономске компаније из више од 28 држава. Ако Лука је могао да се похвали са највећим сајмом вина у Италији, сматрам да има озбиљну конкуренцију у овој винској визији коју ми правимо овде у Београду", рекао је Вучић.
Поручио је да ће за годину-две моћи да се каже да Србија има боља вина од неколико земаља Европске уније у окружењу.
Вучић је захвалио српским винарима који, како је рекао, најбрже напредују у овом делу света.
Како је рекао, на сајму очекује између 30.000 и 50.000 посетилаца и да је овај трећи по величини у Европи, после сајмова у Верони и Дизелдорфу.
Вучић је у разговору са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем уочи церемоније отварања сајма рекао да је на сајму присустно око 40 излагача из Црне Горе, што је велики број за земљу те величине.
"Прошли пут су направили одличну промоцију свог вина Нота, то је добро вино. Поносан сам на српска вина која најбрже напредују. И црногорска вина добро напредују", рекао је Вучић и додао да када је реч о винима никога не можеш да превариш.
На тржишту аутомобила можеш да превариш, али код вина не, истакао је Вучић.
Милатовић је рекао да и Црна Гора бележи напредак у винарству захваљујући малим винаријама, али да су ипак "Плантаже 13. јул" њихово највеће богатство у том сектору.
Вучић је додао да сматра да су вина у Србији ипак мало боља, али да се радује свим добрим винима, као што су и она из Италије и Француске која су стигла на београдски вински сајам.
Милатовић је рекао на то да се са председником Србије не слаже баш по свим питањима, али да се свакако по питању вина слажу.
"Дошао сам на позив председника Србије. Вино нас спаја без обзира на неке ситне разлике. Честитам Вучићу на једној сјајној идеји и доброј организацији, а да ли ће се нека реигонална интеграција звати ОБ или Берлински процес је мање важно. Важно је да сарађујемо и то је најважнија порука", нагласио је Милатовић.
Вучић је на то приметио да у Берлину не воле оно чиме они не могу да управљају и да у инат он баш воли оно чиме ми управљамо.
Позивам све грађане Србије да дођу и виде величанствени сајам, поручио је Вучић.
Мале винарије су носиоци развоја винске индустрије Србије и оне су допринеле да се све више пију домаћа вина, изјавио је председник Србије.
Навео је податак да Србија сада има 467 малих винарија и да је њихихов чак број удесетостручен у односу на пре пет година.
"Ове мале винарије и наши храбри људи су носиоци развоја винске индустрије. Извозе и продају на домаћем тржишту и све се више продају њихова домаћа вина", нагласио је Вучић.
Неке од тих малих винарија, према његовим речима, су у сиромашним деловима наше земље допринеле да се ти делови обогате.
Вучић је пожелео срећу и успех свим излагачима и дегустирао различите врсте вина током обиласка штандова заједно са председником Црне Горе и македонским премијером, Јаковом Милатовићем и Димитром Ковачевским.
Честитао је малим произвођачима на добрим производима и пожелео успех у наступу на сајму и иначе у послу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала