- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба старих и ретких кубанских књига у Адлигату

© Фото : Спутњику уступио АдлигатИзложба књига о Куби у Адлигату
Изложба књига о Куби у Адлигату - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Пратите нас
Изложба старих и ретких кубанских књига и књига о Куби отворена је у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.
До 1. јануара посетиоци Музеја књиге и путовања у Адлигату имаће прилику да види највећу и најзначајнију колекцију књига о Куби у југоисточној Европи, каже председник „Адлигата“ Виктор Лазић.
Почасна чланица Удружења Адлигат постала је кубанска песникиња Нанси Морехон (1944) која је одржала и песничко вече у препуној сали „Адлигата“.
Лазић истиче да је Нанси Морехон најпознатија и најпревођенија песникиња постреволуционарне Кубе, добитница многих награда и директорка Центра за карипске студије у Кући Америке у Хавани.
Морехон у песмама обрађује теме етницитета, полова, историје, политике и афро-кубанског идентитета. Описују како су се помешале шпанска и афричка култура, створивши данашњи кубански идентитет и бсе правима жена у кубанском друштву.
© Фото : Спутњику уступио АдлигатКубанска песникиња Нанси Морехон у посети Адлигату
Кубанска песникиња Нанси Морехон у посети Адлигату - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Кубанска песникиња Нанси Морехон у посети Адлигату
За Кубанце Морехом је, према речима Лазића, више од песникиње - она им је мајка и сестра, неко ко разуме сваког Кубанца, његове дневне бриге и муке, осећања, али и све слојеве историјских мука и неправди и те како присутних у свакодневном животу и психи сваког човека.
Морехон је недавно боравила у Србији, као гост фестивала „Смедеревске песничке јесени“, на којем јој је уручен "Златни кључ Смедерева".
„Најугледнији песници са свих меридијана долазе у Смедерево да би своје стихове рецитовали пред изузетном публиком. За протеклих педесет година окупила је више од две хиљаде песника из свих крајева света. Фестивал је објавио више од четири стотине књига поезије, а фестивалске програме је пратило више од сто хиљада посетилаца. То су резулатати које би пожелела било која земља, било који град, било који фестивал“, наглашава Виктор Лазић.
© Фото : Спутњику уступио АдлигатНанси Морехон постала почасна чланица Адлигата
Нанси Морехон постала почасна чланица Адлигата - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Нанси Морехон постала почасна чланица Адлигата
Пре две године потписан је протокол о сарадњи Смедеревске песничке јесени и Адлигата и у оквиру те сарадње у Адлигатов Музеј књиге и путовања стигло је око 200 књига са посветама које су фестивалу поклањали значајни песници.
„Договорено је да победник фестивала у Адлигату одржи књижевно вече. Сад великани светске поезије наступају и у Београду пред пробраном публиком која их воли и разуме. Тако је и Нанси Морехон посетила Адлигатове музеје и толико била надахнута посетом, да је одмах обавестила своје колеге на Куби о постојању овог пројекта и потреби да се успостави дугорочна институционална сарадња“, наводи Лазић.
Да би пропратио доделу награде Ненси Морехон, чему је претходило отварање Адлигатове изложбе књига, са Кубе је у Србију стигао и министар културе ове државе Алпидио Алонсо Грау.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала