- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва поручује Вашингтону: Умирите амбиције – покушаји да се Русија сломи узалудни

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Пратите нас
Тежње САД да „управљају целом планетом“ наилазе на све већи отпор глобалне већине, стога је време да Вашингтон схвати да узалуд маше санкционом палицом и да почне да умирује своје амбиције, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.
Руске дипломате напомињу да су обратили пажњу на нове деструктивне одлуке америчке администрације, везане за јачање санкционог притиска на Русију и њој пријатељске земље. Америчке власти су увеле нове рестрикције 16. новембра, баш на дан када се навршило 90 година од успостављања дипломатских односа између СССР и САД.

„Вашингтон коначно треба да схвати да је узалудно махање санкционом палицом и покушаји да се сломи Русија. Једнополарни свет неповратно одлази у прошлост. Америчке тежње да управљају целом планетом изазивају све већи отпор светске већине. Што пре локални владајући кругови умире своје амбиције, одустану од метода економског и политичког диктата, лакше ће им бити да се интегришу у полицентрични систем међународних односа који се формира“, наводи се у коментару руске амбасаде на Телеграму.

Из амбасаде констатују да су САД отворено агресивне према Русији, али да су покушаји да је сломе – узалудни.
Амбасада подсећа да су „историји сарадње две силе било успона и падова, конфронтације, братства по оружју и трке у наоружању“.
„Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обе земље и интересима глобалне безбедности. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио 'стратешки пораз' Русије. Фокус је на исцрпљивању домаће привреде, подстицању протестних осећања и демонизовању Москве на међународној арени“, оцењује руска амбасада.
Према томе, САД упорно покушавају да ангажују против Русије цео арсенал санкција.
„Ограничења се множе како под измишљеним изговорима о потреби да се супротстави руском утицају у разним деловима света, тако и због чисто себичних циљева. Конкретно, реч је о жељи администрације да прекроји глобалну енергетску мапу уз помоћ нелегитимних анти-тржишних иницијатива попут 'ограничења цена' руских сировина“, наводи се у саопштењу.
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
СВЕТ
САД раде све да Русији ускрате приходе од црног злата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала