Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина иде корак даље у наоружавању - хоће ли после дронова добити и хеликоптере

© AP Photo / Visar Kryeziu Припадници безбедносних снага самопроглашене републике Косово
Припадници безбедносних снага самопроглашене републике Косово  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Пратите нас
Приштина би, кршећи Резолуцију 1244 и све договоре, после турских „бајрактара“ могла добити и хеликоптере. Тако барем најављује министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци. Генерал Митар Ковач верује да би набавка летелица могла ићи преко Хрватске која је већ обављала многе задатке у изградњи тзв. косовске војске.
Први хеликоптери за тзв. Косовске безбедносне снаге могли би да буду купљени, како тврди Маћедонци, између 2025. и 2028.године, а Приштина за њих већ има сертификоване пилоте. Према његовим речима, најпре ће бити купљена четири хеликоптера који ће бити мултифункционални.

Приштина се наслања на логистику Хрватске

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, директор Евроазијског безбедносног форума, за Спутњик ову најаву коментарише на следећи начин:
„Намера Америке да оформи војску Косова није новина а Америка је преко НАТО пакта утицала преко својих савезнике да се реализује такозвана косовска војска путем опремања и обуке свиме, па и у ваздухопловној компоненти. Добијање „баjрактара“, наводно за извиђање, први је део изградње те ваздухопловне компоненте. Сада би Америка могла дати „прилог“ у виду хеликоптера "блек хок", истих које има Хрватска, а то по мени није случајно,“ каже Ковач.
Јасно је, додаје он, да ово значи да будуће косовске ваздухопловне снаге треба да буду наслоњене на логистику коју би им пружала Хрватска, односно њихово особље и пилоти, с обзиром на њихову досадашњу сарадњу.
„ Хрватска је у регионалној димензији једна од држава која је добила и имала многе задатке у изградњи тзв. косовске војске", подсећа Ковач.
Што се тиче Србије, која се није одрекла Косова и Метохије нити ће се одрећи, како истиче генерал, она мора да прати оваква збивања и да има адекватан одговор јер ови хеликоптери нису само осматрачки већ могу имати и борбену употребу, понајвише у деловању на противоклопна возила, што је иначе јача страна Војске Србије.

Кршење Резолуције 1244

Наравно, додаје наш саговорник, чак и да ти хеликоптери стигну Приштини, то није већа претња за нашу војску било да се користе у осматрачкој или некој другој варијанти.

„Генерално, проблем није што Запад и Приштина планирају развој те војске, него што не одустају од политичког циља - да истрају у признању и очувању лажне државе Косово. Дакле, и ово је донекле потврда да на Западу нема преиспитивања подршке косовској државности, иако сви знамо да у складу са Резолуцијом 1244 није дозвољено формирање било каквих оружаних формација на територији КиМ ,“ подсећа Ковач.

У том контексту, ово јесте кршење и међународног права и Резолуције 1244 СБ УН.
„Србија би требала да на ово има адекватан одговор и да о овоме обавести и УН, и остале факторе из међународне политике уколико жели да поврати пун суверенитет над Косовом и Метохијом,“ поручује Ковач.
Хеликоптери "блек хок" су вишенаменске транспортно – борбене летелице, а могу се претворити и у борбене хеликоптере инсталирањем на њих тешких митраљеза калибра 12,7 мм или „Гетлинг“ топова калибра 30 мм и по потреби скидајући лансер противоклопних ракета „Хелфајер“.
Према неким проценама, у односу на руски "Ми 17 В5" који у свом наоружању има Војска Србија, а који кошта између 20 и 25 милиона долара, цена за "УХ 60 блек хок" износи од 38 до 40 милиона по комаду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала