- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Људи нису месо, не смеју се делити на класе; Политика укидања руске културе је расистичка

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Пратите нас
Руску културу покушавају да укину, али им то не полази за руком, рекао је руски председник Владимир Путин. Он је додао да је таква политика антикултурна и расистичка.
„Уметност као и до сада не зна за границе без обзира на све забране и санкције“, поручио је Путин на Међународном културном форуму - Форум обједињених култура у Санкт Петербургу.
Он је додао је политика укидања руске културе неоколонијална.

„Један од узрока напетости у свету су претензије појединих сила на изузетност, укључујући културну изузетност, као и њихово пренебрегавање другачијих обичаја, духовних вредности, тежње да се сви и све подвргне унификацији по њиховом шаблону, који сматрају најбољим и најуниверзалнијим“, истакао је руски председник.

Богатство Запада засновано на колонијализму и ропству

Богатство западних земаља почива на неправедности, наслеђу колонијализма и ропства, приметио је Путин.

„Богатство којим располаже веома много земаља, посебно европских, као и Сједињене Америчке Државе, наравно, у значајној мери је засновано на неправедности некадашњег света и прошлог светског поретка, на колонијализму и ропству“, казао је руски председник.

Људе не треба делити на класе, БРИКС тежи компромису

БРИКС није блок, још мање војни, али ствара услове за остварење узајамног разумевања, истакао је руски председник.
Говорећи о организацији БРИКС и узимању у обзир свих мишљења приликом њеног проширења, Путин је казао да је „то тешко, али да томе треба тежити“.

„Једноставно, не постоји други начин за постизање компромиса. Други начин нам је добро познат – то је истицање изузетности једних на рачун других. Подела људи на прву и другу класу, као месо. Месо прве класе и месо друге класе. То не треба да буде тако у људском друштву, то није природно“, оценио је руски лидер.

Равноправност за све, па и за ЛГБТ популацију

Путин сматра да „равноправност мора бити заступљена свуда и у свему, укључујући конкурсе у културној сфери“.

Када је реч о представницима ЛГБТ популације, руски председник сматра да су они такође део друштва и имају право да побеђују на конкурсима из области културе, али да је најважније да не буду једини.

Мултиполарни свет треба да буде праведан

Путин је поручио да је Русија спремна да сарађује са свима који деле њене вредности и спремни су на формирање мултиполарног света, који би, како сматра, требало да буде праведан.

„Они који желе да спале последње мостове су ускогруди и некултурни људи. Они уопште не схватају да је то мисија културе“, закључио је он.

Председник Русије је оценио да „лажови фабрикују фалисификате“ и у свету филма и у новинарству, а оно што се не уклапа у „историјске лажи“ бива прецртано.
Он је додао да се заташкавају читави слојеви историје уметности Западне Европе, Азије, Африке, Латинске Америке, као да нису ни постојали.
Руски лидер је истакао да искуство хиљадугодишње историје Русије уверљиво сведочи да је културна разноврсност Русије највеће благо.
Словенска култура је саставни део културе Европе и целог света нагласио је Путин и додао да је њу као и руску културу немогуће укинути.

Повлачење из УН - бесмислено

Путин је такође казао да сматра да не види да је за Русију неопходно да иступи из Уједињених нација и Унеска, тим пре што се у Унеску бави реализацијом прилично важних пројеката.
Он је додао да је идеја о повлачењу из УН потпуна бесмислица, као и да је Русија оснивач те организације.

Мисија културе и спорта да граде мостове међу народима

Војници и политичари из различитих земаља отежано „граде мостове“ међу народима, то је мисија културе и спорта.
„Култура и спорт су области које су као проводници без којих једноставно понекад није могуће окончати сукобе. Код политичара су присутне међусобне претензије и сталне борбе, а само културни делатници граде мостове“, оценио је Путин.
Он је додао да уметност не познаје границе и да је само култура способна да обезбеди имплементирање иновација.
Руски лидер такође сматра да је култура најприроднији морални регулатор технолошког прогреса.
Путин је закључио да права култура неће нестати, док постоји човек, а да нове технологије могу да помогну стварање могућности за њен развој.
Девети Међународни културни форум одржава се у Санкт Петербургу од 16. до 18. новембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала