- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли се херојство данас исмева | Орбита културе

Да ли се херојство данас исмева | Орбита културе
Пратите нас
У емисији „Орбита културе“ откривамо како се осликава храм књиге, али и ко су били великани српског глумишта Жарко Лаушевић и Бранко Цвејић

Ко су хероји данас, да ли нам је потребан јунак попут Скендербега и зашто се херојство данас исмејава - за „Орбиту културе“ говори Исидора Станишић, ауторка плесне представе „Скендербег“ Битеф денс компаније.

Како о балканском Бермудском троуглу који чине Београд, Сарајево и Загреб пише Мухарем Баздуљ у новим романима „Цијели дан киши у Загребу“ и „Сарајевски гробови“ откривају уредница у издавачкој кући „Службени гласник“ Гордана Милосављевић Стојановић и аутор.
О реткој глумачкој појави, изузетном дару и великом посвећенику глумe Жарку Лаушевићу, уметнику који нас је напустио у 64. години, за Спутњик говоре редитељи Милан Караџић и Здравко Шотра и глумац Бранислав Лечић.
Како се осликава храм књиге, на које начине је Народна библиотека Србије деценијама прикупљала и чувала вредна уметничка дела, однедавно изложена у Галерији Српске академије наука и уметности, шта све публика први пут од 2007. године може видети на изложби „Осликавање храма књиге“ питамо једног од њених аутора Душана Злоколицу.
Како је изгледало делити позоришну сцену са Бранком Цвејићем, цењкати се за хонорар и возити од Ријеке до Београда, откривају глумац Војислав Брајовић и редитељи Горчин Стојановић, Слободан Унковски и Стефан Арсенијевић, неки од аутора текстова у књизи „Са Цвејом“ коју је приредила Бека Вучо.
Зашто је за разлику од света који гори у подељености, насиљу, мржњи, свет аутора филмова који су обележили претходну годину интиман, ломљив, саосећајан, дубоко аутентичан и суптилан, да ли су неки од савремених филмских великана попут Кена Лоуча и Нури Џејлана покушали да пронађу пут којим се може неутралисати зло тренутка у коме живимо – питање је на које одговор даје 29 Фестивал ауторског филма који 24. новембра отвара награђивани филм Владимира Перишића „Lost country“ . О фестивалу који ће до 1. децембра публици понудити 82 остварења из читавог света, распоређена у 13 програмских селекција разговарамо са директором ФАФ-а Игором Станковићем и уметничким директором и селектором Срђаном Вучинићем.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Да ли се херојство данас исмева | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала