- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Шта све може кинески „Моћни змај“ /видео/

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинески борбени авион „Моћни змај“
Кинески борбени авион „Моћни змај“ - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2023
Пратите нас
Кинеско Министарство одбране објавило је први снимак борбеног авиона „ченгду Ј-20 Моћни змај“. На снимку „невидљиви“ авион пете генерације демонстрира борбену готовост и испаљује ракете ваздух-ваздух.
Снимак је објављен 10. новембра, дан уочи обележавања 74 године од оснивања ваздухопловних снага Нaродноослободилачке армије Кине. „Моћни змај“ је приказао способности извођења маневра при великој брзини, точења горива у лету, мисије пратње, а први пут су камере забележиле и како испаљује ракету ваздух-ваздух.
Поједини међународни стручњаци сматрају да је том приликом испаљена ракета кратког домета „тандерболт 10“ или противваздушна ракета „тандерболт 15“.

Кинески „Моћни змај“

Кинески „Моћни змај“ развила је аеронаутичка корпорација „Ченгду“. Званично је уведен у употребу кинеског ратног ваздухопловства 2017. године, што је означило улазак Кине у трку стелт авиона пете генерације пошто је азијска сила почела да јача војне способности као одговор на стратегију обуздавања Вашингтона „Окретање ка Азији“.
Овај борбени авион је другачији од свих летелица које развијају други светски аеронаутички гиганти.
Визуелно, највише подсећа на „микојан МиГ 1.44“, перспективни ловац пете генерације на чијем развоју се радило за време Совјетског Савеза, имајући у виду сличну конфигурацију крила ка задњем делу, предња крила и одељак за оружје испод трупа. Тај тип „микојана“ дизајниран је 80-их година прошлог века и требало је да буде уведен у званичну употребу совјетског ваздухопловства 90-их, али никад није завршен због распада СССР-а 1991. године.
„Моћни змај“ има два мотора, дугачак је 21,2 метра, са распоном крила од 13 метара. Висок је 4,69 метара и тежак 17 тона без додатног терета. Максимална тежина при полетању је 37 тона, капацитет горива од 12.000 килограма, а покрећу га домаћи мотори „Shenyang WS-10C“.
Може да носи до 11 тона наоружања, са пројектилима и бомбама смештеним у више унутрашњих одељења за оружје и на четири стуба испод крила. Максимално досеже брзину од 2.126 километара на сат, са дометом од 5.500 километара, борбеним радијусом од 2.000 километара, а може да лети на висини од 20.000 метара. Такође, тешко се открива на радару.
Поређења ради, према коначној верзији прототип, „МиГ 1.44“ је био једносед са два мотора, дугачак 19 метара са распоном крила од 15 метара и висином од шест метара. Без додатног терета био је тежак 15 тона, а максимална тежина при полетању износила је 23,5 тоне.

Које оружје може да носи „Моћни змај“

Може бити опремљен широким спектром кинеских ракета ваздух-ваздух, укључујући и PL-10 (105 килограма тешком навођеном ракетом са дометом од 20 километара, PL-12 (180 килограма тешком ракетом средњег домета од 70 до 100 километара“ и PL-14 (200-300 тешком ракетом са дометом од 300 килограма).
За копнена дејства, авион може бити наоружан са LS-6 50 и прецизно навођеним пројектилима од 100 килограма. Поседује електронски скениран радар типа 1475, електрооптички систем циљања EOTS-86, потпуно дигитализовану пилотску кабину.

Стратешки значај

Стручњаци за запада процењују да је Кина у првој половини ове године испоручила између 200 и 250 авиона типа J-20, као и да се очекује да ће тај број до краја године расти. Са радијусом лета од 2.000 километара, „Моћни змај“ има способност да „покрије“ скоро цео спорни ваздушни и морски простор над Јужним и Источним кинеским морем.
Кинески „Моћни змај“ је, такође, у предности у односу на противничког „колегу“ пете генерације, Локхидов F-35 који има само један мотор „Pratt & Whitney F135“.
То значи да, уколико се мотор оштети или поквари током лета, губитак летелице је практично загарантован, што представља велику опасност за борбене авионе које лете над поморским подручјима, далеко од носача авиона или аеродрома.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала