- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Последице израелског бомбардовања у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израелска војска гађала избеглички камп, погинуло најмање 80 особа, Хамас бомбардовао Тел Авив

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 43. дан. Израелска војска гађала је избеглички камп Џабалија у Појасу Газе, у нападу погинуло најмање 80 људи. Хамас објавио да је гађао Тел Авив у знак одмазде за злочине над цивилима. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху одбацио споразум о размени талаца.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:43 18.11.2023
22:13 18.11.2023
Нетанијаху: Постоји велики међународни притисак због рата Израела против Хамаса
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да постоји велики међународни притисак због противљења израелском рату против Хамаса.
Он је рекао да је Израел "елиминисао хиљаде терориста", укључујући високе команданте и уништио командна места и тунеле.
"Идемо напред пуном снагом", истакао је Нетанијаху на конференцији за новинаре, пренео је Тајмс оф Израел.
Док Израел има подршку САД и других за рат који је у току, "постоји све већи притисак на нас, у САД и другим земљама", казао је он.
Нетанијаху је рекао да је Израел на све начине игнорисао захтеве са многих страна, укључујући притисак да не покрене копнену инвазију, да се не иде у град Газу, а затим да се не иде у болницу Ал Шифа.
Он је казао да је Израел био непоколебљив.
"Притискали су нас и да пристанемо на потпуни прекид ватре. Одбили смо. И јасно сам ставио до знања да ћемо пристати само на привремени прекид ватре и само у случају да нам врате наше таоце", нагласио је Нетанијаху.
Он је рекао да заједно са својим колегама одбија притисак и јасно ставља до знања свету да ће Израел наставити да се бори до победе док не уништи Хамас и не врати своје таоце кући.
"Инсистирамо на нашим суштинским безбедносним и дипломатским интересима... суочени са великим противљењем. Када наши непријатељи и наши пријатељи препознају наш чврст став, када га чују у интервјуима за међународне медије и у разговорима са лидерима, добијамо неопходан маневарски простор за наставак операције. Ово се не може узети здраво за готово", истакао је Нетанијаху.
21:46 18.11.2023
Израелски министар одбране: ИДФ ће ускоро деловати на југу Појаса Газе
Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је данас да ће Израелске оружане снаге (ИДФ) „ускоро“ деловати и на југу Појаса Газе.
„Ми смо у другој фази копнене инвазије, такође делујемо на истоку града Газе. Хамас је тешко погођен, губи тунеле, бункере, а многи његови виши команданти су убијени“, рекао је Галант на заједничкој конференцији за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и министром у ратној влади Бенијем Ганцом.
Додао је да ИДФ долази до свих локација повезаних са Хамасом, преноси Тајмс оф Израел.
„Сваким даном све је мање места за кретање терориста Хамаса. Они који се крију на југу Појаса Газе, где ИДФ тек треба да пошаље копнене трупе...ускоро ће то осетити“, каже Галант.
Он је навео да се састаје с породицама талаца сваке недеље и нагласио да нема већег приоритета од враћања талаца кући.
21:36 18.11.2023
Бајден: Две државе за два народа
Појас Газе и Западна обала морају да се налазе под управом обновљене палестинске администрације, рекао је амерички председник Џозеф Бајден.
Он је додао да пут ка томе лежи у приступу „две државе за два народа“.
„Постизање тога предвиђа обавезе и Израела и Палестине, као и САД и савезника. Тај посао треба да почне одмах“, навео је он.
Према његовим речима, прекид ватре у Гази неће довести до мира све док буде постојала идеологија Хамаса.
Сценарио по којем би контролу над Газом наставио да има Хамас само ће ојачати мржњу и лишити палестинско становништво шансе да изгради бољу будућност, написао је он у чланку за „Вашингтон пост“.
21:10 18.11.2023
Турски министар: Ако дипломатијом не укинемо блокаду Газе, прећи ћемо на друге мере
Турска користи дипломатију да укине блокаду Појаса Газе, али не искључује друге мере ако то не помогне, изјавио је данас турски министар спољних послова Хакан Фидан.
„Сада користимо дипломатске методе да разбијемо блокаду (Појаса Газе), али има и других (мера) ако дипломатија не донесе користи“, рекао је Фидан за катарски телевизијски канал „Ал Џазира“.
Према његовим речима, након самита Организације исламске сарадње у Ријаду, формиран је седмострани комитет који ће објаснити став земаља учесница о ситуацији у Појасу Газе.
Фидан је рекао да се на самиту разговарало о прекиду односа са Израелом, али да је Анкара „фокусирана на заједничка решења“ и да не постоји граница за њихове акције.
Фидан је, такође, казао да је циљ Израела да бомбардовањем школа и болница примора Палестинце да се преселе. Он је навео да се Анкара не слаже с Вашингтоном, који пружа безусловну подршку Израелу и противи се прекиду ватре.
Фидан је нагласио да ће, ако се ова подршка настави, доћи до глобалне кризе.
21:08 18.11.2023
20:09 18.11.2023
Пропалестински протести у Ирану
У више иранских градова одржани су пропалестински протести, а на демонстрацијама у Техерану обратио се главнокомандујући Корпуса страже исламске револуције (елитна јединица иранске војске) Хосеин Салами, јавља дописник Спутњика.
Демонстранти су носили заставе Ирана и Палестине, плакате са порукама против САД, Израела и Велике Британије, као и портрете иранског генерала Касема Сулејманија који је погинуо у нападу америчких снага недалеко од аеродрома у Багдаду у јануару 2020. године.
19:52 18.11.2023
Ердоган: Израел покушава да оправда ратне злочине као и САД што је оправдавала инвазију на Ирак
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Израел покушава да оправда ратне злочине у Појасу Газе дезинформацијама, исто као што су својевремено САД оправдавале инвазију на Ирак.
„Подсетимо да су САД извршиле инвазију на Ирак под лажним изговором да постоји оружје за масовно уништење. На жалост та дезинформација није одмах раскринкана. Данас Израел исто тако покушава да озакони своју окупацију и агресију уз многобројне лажи. Покушавају да ратне злочине које су починили у Гази прикрију исфабрикованим оправдањима. Израел је извршио злочине не несвесно и не случајно, него свесно“, рекао је Ердоган новинарима на повратку из посете Берлину.
19:47 18.11.2023
Бригада ел Касам: Судбина израелских талаца непозната
Портпарол војног крила Хамаса Бригада ел Касам, Абу Обеида рекао је да је изгубљен контакт са бројним групама које су задужене за заштиту талаца, истичући да је судбина заробљеника непозната.
Ел Касам је у петак објавио на свом Телеграм каналу видео-снимак таоца Арије Залмена Здмановича који је преминуо од напада панике у поновљеним бомбашким нападима око притвора, уз напомену да је боловао од хроничних болести, укључујући срчане, објавила је либанска телевизија „Ел Мајдин“.
Ел Касам је навео да је један број талаца пребацио у центре за негу ради лечења због озбиљности њиховог здравственог стања.
Такође, Ел Касам је објавио писмо заробљеног регрута Фаула Азаија Марка Азијанија који је убијен у израелском бомбардовању 9. новембра.
Абу Обеида објавио је 4. новембра да је од 7. октобра у израелском бомбардовању Газе погинуло више од 60 израелских заробљеника у Гази, а да се 23 тела још налазе под рушевинама, пренео је Танјуг.
Породице талаца одржале су бројне демонстрације тражећи прекид рата, повратак талаца и одлазак израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.
19:06 18.11.2023
19:00 18.11.2023
18:58 18.11.2023
18:47 18.11.2023
Број погинулих израелских војника у копненој офанзиви у Гази повећан на 57
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су данас имена још шест израелских војника који су убијени у Појасу Газе, чиме је број погинулих војника у копненој офанзиви повећан на 57.
ИДФ је навео да је осам војника тешко рањено током борби у Појасу Газе протеклих дана, пренео је „Тајмс оф Израел“.
18:26 18.11.2023
Шолц критиковао израелску политику насељавања на окупираној Западној обали
Немачки канцелар Олаф Шолц критиковао је данас израелску политику насељавања на окупираној Западној обали и поновио позиве за решење две државе за Израел и Палестинце.
"Не желимо никаква нова насеља на Западној обали, ни насиље досељеника над Палестинцима на Западној обали", рекао је Шолц током посете Нутеталу у региону Бранденбурга, пренео је Ројтерс.
18:25 18.11.2023
Хамас: Више од 80 људи убијено у два израелска напада на камп Џабалија
Више од 80 људи убијено је данас у два израелска напада на избеглички камп Џабалија на северу Појаса Газе, саопштило је Министарство здравља у Гази које води Хамас.
Званичник министарства рекао је да је најмање 50 људи убијено јутрос у израелском нападу на школу Ал Факура коју воде УН у избегличком кампу Џабалија, а да су у другом нападу на посебну зграду у кампу погинуле 32 особе из исте породице, укључујући 19 деце.
Министарство је објавило списак од 32 члана породице Абу Хабал који су убијени у највећем избегличком кампу у Гази.
Шеф УН за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс и шефица Уницефа Кетрин Расел рекли су након данашњих напада да треба да престану напади на цивиле у Гази.
18:12 18.11.2023
17:45 18.11.2023
16:56 18.11.2023
Израелска војска извела нападе на више локација Хезболаха у Либану
Израелска војска је саопштила да је извела нападе на више локација Хезболаха у јужном Либану.
Истакнуто је да је реч о одговорима на поновљене нападе те организације на северни Израел.
Израелска војска је у одвојеном саопштењу навела да су борбени авиони погодили "напредни" ракетни систем земља-ваздух у Либану који је током ноћи гађао израелски дрон, пренео је Танјуг.
16:55 18.11.2023
16:42 18.11.2023
Агенција УН: Напади морају бити прекинути
Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама добија стравичне слике људи који су погинули у удару на школу агенције на северу Газе. Напади морају бити прекинути, рекао је комесар Агенције Филипе Лацарини.
Подсетимо, медији су раније данас известили да је око 200 људи погинуло у израелском удару на школу „Ел Фахура“ у Појасу Газе.
„Добијамо ужасне слике и видео-снимке на десетина убијених и рањених у школи која је примила на хиаље расељених са севера Газе“, рекао је Лацарини и додао да се више не може чекати на хуманитарни прекид ватре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала