- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска хаубица у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Шојгу високо оценио успехе ракетних снага и артиљерије у зони СВО

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руске снаге су протекле недеље побољшале своје положаје на јужнодоњецком правцу и нанела огромне губитке снагама Кијева у правцу Доњецка где је у борбама страдало најмање 1.810 украјинских војника. Пропали сви покушаји Украјинаца да форсирају леву обалу Дњепра у Херсонској области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:45 18.11.2023
Шојгу високо оценио успехе ракетних снага и артиљерије у зони СВО
Руски министар одбране Сергеј Шојгу честитао је војницима Дан ракетних јединица и артиљерије и истакао њихов допринос и успехе у специјалној операцији у Украјини.

„Демонстрирајући одважност и чврстину, посвећеност и верност дугу, артиљерци и припадници ракетних снага су исписали много славних страница наше историје. Данас у оквиру специјалне војне операције успешно решавају сложене задатке у тешким борбеним условима“, навео је Шојгу.

18:44 18.11.2023
Руска гарда у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2023
РУСИЈА
Бивши амерички обавештајац: Залужни признао грешку - немогуће је сломити вољу Руса
16:11 18.11.2023
Украјинске снаге су из дрона избациле бомбу на тржни центар у центру Доњецка, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин. Пет особа је рањено.
12:37 18.11.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска војска одбила је два напада украјинских снага на доњецком правцу и том приликом ликвидирала до 180 украјинских војника, уништила пет јединица војне технике укључујући и једно америчко оклопно возило „бредли“. Такође, руска војска гађала је и положаје 22. и 24. механизоване бригаде украјинске војске у местима Клешчејевка, Андрејевка и Вајуковкт у Доњецкој Народној Републици.
На купјанском правцу украјинска војска изгубила је око 230 војника. Одбијена су два напада 67. механизоване бригаде украјинске војске у близини места Сињковка у Харковској области. Такође, гађани су и положаји украјинске 43. и 53. механизоване и 10. брдско-јуришне бригаде украјинске војске у местима Ивановка и Загорујковка у Харковској области.
Руска војска је на јужнодоњецком правцу одбила напад украјинских снага код Новомихајловке у Доњецкој Народној Републици и том приликом ликвидирала до 70 украјинских војника, уништила пет јединица војне технике укључујући и артиљерију америчке производње. Руска војна групација „Исток“ је уз помоћ авијације и артиљерије одбила напад 79. десантно-јуришне бригаде украјинске војске.
На запорошком правцу руске снаге су одбиле четири напада украјинске војске у последња 24 сата. Такође, нанети су губици двема украјинским бригадама у износи до 140 војника, а уништен је и један тенк, два оклопна возила и три војна аутомобила. У питању су украјинске 65. и 118. механизована бригада.
На херсонском правцу украјинске снаге су изгубиле до 75 војника, а руска војска је у контраударима уништила и један амерички артиљеријски систем М777, две хаубице „мста-Б“.
Руске ПВО снаге су за протекла 24 сата обориле два украјинска пројектила „нептун“, 20 дронова и пет пројектила лансираних из америчких система „хајмарс“. Руска авијација, са друге стране, изводила је ваздушна гађања и уништила складиште горива у Одеској области, као и складиште муниције у Дњепропетровској области. Такође, гађани су положаји украјинске војске у 102 украјинске области. Мете гађања руских снага били су и инфраструктурни објекти у Черњиговској области на северу Украјине.
11:20 18.11.2023
Потопљена два украјинска десантна чамца са посадама
Руска војска уништила је два украјинска десантна чамца са посадама на херсонском правцу, саопштио је неименовани извор добро упознат са ситуацијом у зони специјалне војне операције.
Такође је рекао и да је руска војска ликвидирала 24 украјинска војника у близини места Кринок.
07:49 18.11.2023
Пропао покушај Кијева да форсира Дњепар
Покушај украјинске војске да форсира Дњеоар и да заузме територију на левој обали Херсонске области је осуђен на пропаст, изјавио је шеф комитета за националну политику при херсонској Думи Рустем Ниметулајев.
Он је рекао и да кијевски режим не жалећи својих грађана својим одлукама их шаље у сигурну смрт јер покушајима да се форсира лева обала Дњепра украјинска војска трпи огромне губитке и у људству и у војној техници.
07:49 18.11.2023
Ликвидирана јединица Азова
Оружане снаге Русије ликвидирале су јединицу украјинске бригаде Азов (забрањена у Русији), саопштио је начелник прес центра руске војне групације „Центар“ Александар Савчук.
Како је рекао, та јединица је ликвидирана у близини Торског, а поред 12. бригаде за специјалне намене „Азова“, руска војска гађала је и положаје 47. механизоване бригаде украјинске војске и 15. пука националне гарде Украјине.
Према прелиминарним информацијама, онеспособљено је више од 30 украјинских артиљеријских батерија, док губици у људству Кијева износе до 100 војника. Такође, оборен је и један украјински дрон код Кремене.
07:49 18.11.2023
Ваздушна опасност током ноћи у Кијеву и осам украјинских региона
Ваздушна опасност проглашена је у Кијеву, као и у осам украјинских региона – у Сумској, Черњиговској, Кијевској, Житомирској, Хмељницкој, Волинској, Тернопољској и Ровњенској област, подаци су украјинског Министарства за дигиталну трансформацију
Сирене су се огласиле негде после четири сата после поноћи, а за сада нема информација шта су биле мете гађања руских снага.
07:49 18.11.2023
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
07:48 18.11.2023
Ликвидирана група украјинске пешадије
Руске снаге су уз помоћ противтенковских система ликвидирале украјинску групу пешадије у близини Артјомовска која се кретала према положајима руске војске, саопштило је руско Министарство одбране.
Украјинска група је уочена уз помоћ дронова, информација је потом предата јединици наоружана противтенковским системима који су лансирали ракету и ликвидирали украјинске војнике.
Такође је наведено и да је јединица руске артиљерије Д-20 код Соледара у Доњецкој Народној Републици ликвидирала групу украјинске пешадије. За сада није познато колико је украјинских војника у тим операцијама страдало.
07:48 18.11.2023
Оборен украјински дрон код Брјанска
Руске ПВО снаге обориле су украјински дрон који је летео изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Дрон је уочен у суботу у раним јутарњим часовима, а приликом обарања летелице није било повређених и није нанета никаква материјална штета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала