- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како је Бајден видео корист од рата у Украјини и на Блиском истоку, а Путина упоредио с Хамасом

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
Сукоби у Украјини и на Блиском истоку могли би да доведу до „огромног напретка“, написао је амерички председник Џозеф Бајден у чланку објављеном у Вашингтон посту. Амерички лидер је такође напоменуо да ће одлуке које буду доносиле САД у решавању тренутних криза одредити будућност земље у наредним деценијама.
"Када је у свету толико насиља и патње, као у Украјини, Израелу, Појасу Газе и многим другим регионима, тешко је замислити да има места за било шта друго. Међутим, историја нас учи да из дубоких трагедија може настати значајан напредак. Више наде, више слободе и мање беса, огорчености и рата. Сваки корак који учинимо ка овој будућности је корак ка сигурнијем свету, чини Сједињене Државе сигурнијим“, написао је Бајден.
Амерички председник није могао а да не помене руског председника Владимира Путина.

„И Путин и Хамас се боре да збришу суседне демократије са мапе. И Путин и Хамас се надају да ће уништити регионалну стабилност и интеграције и искористити хаос који се ствара. Америка не може и неће дозволити да се то догоди. У интересу наше националне безбедности и за добро света“, истакао је Бајден у чланку.

Он је нагласио да је војна помоћ Кијеву и Тел Авиву паметна инвестиција у безбедност САД.
Он је објаснио зашто Вашингтон пружа војну помоћ Кијеву: да би се „заштитиле америчке трупе од увлачења у сукоб са Русијом“.
Преведено са дипломатског језика, ово, у суштини, представља Бајденово признање да Сједињене Државе воде рат са Русијом рукама Украјинаца. Вашингтон се плаши отворене војне конфронтације са Москвом и зато користи Украјинце.
"Америчка помоћ Украјини има за циљ да заштити америчке трупе од увлачења у сукоб са Русијом", написао је Бајден.
Коментаришуући горенаведени чланак америчког председника заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је приметио да Вашингтон улаже у сопствени војно-индустријски комплекс и ратове на другим континентима, што представља суштину америчке доктрине безбедности.
"Ово је суштина америчке доктрине безбедности. "Улагања" у сопствени војно-индустријски комплекс и у ратове на другим континентима чине САД "безбеднијима". Наравно, за друге нас баш брига", нагласио је заменик председника Савета безбедности Русије.
Медведев је такође скренуо пажњу на Бајденове речи да је америчка подршка Украјини улагање у безбедност САД.
"Новац + крв = добра инвестиција. Баш личи на америчко размишљање", написао је заменик шефа руског Савета безбедности на свом Телеграм каналу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала