- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Боинг Е-7А: Како Русија може да се супротстави новим „Авакс“ авионима НАТО-а?

© Flickr / Archangel12Авион Е-3 Авакс
Авион Е-3 Авакс - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
НАТО је недавно објавио своју намеру да унапреди застарелу флоту Е-3А „Авакс“ авиона за рано упозорење и контролу. Очекује се да ће ускоро почети изградња шест авиона Боинг Е-7А опремљених снажним радарима, а први од њих би требало да буде спреман за употребу до 2031. године, наводи се у недавном саопштењу НАТО-а.
Коментаришући ову информацију, руски војни аналитичар Дмитриј Корнев сугерисао је да овај потез НАТО-а вероватно није замишљен као нека врста сигнала државама које Алијанса сматра противницима.
„Њихов хардвер, без обзира на то како га надоградите или накнадно уградите, постао је застарео. Радари су стари, компјутери стари и тешки“, рекао је он, напомињући да је електроника много напреднија од када су ове летелице ушле у употребу пре неколико деценија. „Ово је само програм замене авиона“, додао је он.
Нови Е-7А би омогућио НАТО-у да „завири“ дубоко у руску територију (до 300 километара) без уласка у руски ваздушни простор, а нова унапређена опрема у овим авионима омогућила би НАТО официрима да боље идентификују типове авиона и копнених јединица које шпијунирају.
„Овакви авиони би видели даље, видели би више циљева и прецизније би их идентификовали, а преносили би наређења и информације свим подређеним јединицама. Могли би да позову додатне авионе, да преносе податке о циљању ракетним системима, ратним бродовима, подморницама итд. Сваки такав авион је моћан штаб у ваздуху који има приступ информацијама из прве руке“, објаснио је он за Спутњик.

Како Русија може да се супротстави?

Према речима Корнева, постоји неколико начина на које Русија може да се супротстави распоређивању ових НАТО авиона за рано упозоравање у близини својих граница.
На пример, руска војска може да замагли своје активности активном употребом камуфлаже и електронских противмера како би ометала активности прикупљања обавештајних података Е-7А.
Такође, ако то постане неопходно, моћне ракетне способности руских снага земља-ваздух и ваздух-ваздух дају им могућност да обарају такве авионе са неба, сугерисао је Корнев.
Описујући ове сценарије као „директне противмере“, аналитичар је такође поменуо „индиректне противмере“ које се у суштини своде на то да Русија развије сличан авион.
Напомињући да је Русија већ „нешто унапредила“ код свог авиона за рано упозорење А-50, Корнев је истакао да се очекује да ће компанија Беријев ускоро избацити нови А-100, за који се очекује да ће наследити А-50.
„Реч је о авиону заснованом на најновијем моделу транспортног авиона Ил-76МД-90А. Реди се о новом Ил-76 са потпуно дигиталном кокпитом, са новим моторима, у потпуности направљеним у Русији“, рекао је он.
Корнев је такође приметио да руска војска добро зна како функционише обавештајни сигнал страних земаља и да је обучена да се супротстави таквим покушајима прислушкивања:
„Ако сателит прође изнад главе, сакрива се свој хардвер под неку врсту крова; Ако западни авион прође у близини, заустављају се све радио комуникације.”
„Било је мало лакше током совјетске ере када је било мање сателита у свемиру. Данас увек постоји нека врста сателита изнад вас, да не спомињемо комерцијалне сателите“, рекао је он.
„Не можете се сакрити од свих њих, али и даље морате стално предузимати контрамере. Такве активности изузетно помажу да се од непријатељске обавештајне службе прикрију припреме наше војске и морнарице за било коју врсту операција“, закључио је Корнев.
Стратешки бомбардер носач ракета Ту-160 - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
РУСИЈА
Руски „тупољеви“ извели летове изнад Баренцовог, Норвешког и Црног мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала