- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници доказали: Живот је на Земљу могао да стигне из свемира

Поглед на Земљу - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
Астрофизичари са Универзитета „Корољов“ у Самари су, заједно са америчким колегама, теоријски и експериментално доказали могућност појаве органских супстанци у свемиру, које су пале на Земљу заједно са метеоритима и створиле услове за развој живота, саопштила је прес служба Самарског универзитета.
Астрофизичари сматрају да су рани облици живота морали да садрже биомолекуле у облику РНК и аминокиселина. Кључну улогу у стабилизацији и копирању РНК играју метални јони. Савремене ћелије за транспорт јона кроз мембране користе посебне протеине, али су они превелики и сувише сложени и тешко да су могле постојати у време првих протоћелија. Научници претпостављају да су јони у древним ћелијама могли да се транспортују уз помоћ хелатних агенаса који су настали у међузвезданом леду у свемиру и доспели на Земљу заједно са метеоритима.
„Научни значај нашег истраживања је у томе што су први пут у свету органски хелати добијени у аналозима међузвезданог леда... По мишљењу многих научника, хелатни агенси су били крајње неопходни за постојање и развој првих биолошких протоћелија. Ове супстанце олакшавају пренос металних јона кроз ћелијску мембрану и на тај начин су могли да учествују у катализи репликације РНК, односно у копирању података РНК и деоби древних протоћелија“, објаснио је један од аутора истраживања, доцент Катедре за физику Самарског универзитета Иван Антонов.
Теоријски део истраживања спроведен је на Самарском универзитету, а експериментални део на Универзитету на Хавајима у САД. Антонов је навео да су прорачуни и експерименти показали вероватан механизам формирања сложене органске материје унутар међузвезданог леда у дубоком свемиру.
„Ово фундаментално проширује знање о достижном нивоу молекуларне сложености органских молекула у свемиру“, нагласио је стручњак.
У свакодневном животу људи се готово свакодневно сусрећу са хелатним агенсима – они се користе у разним детерџентима, прашковима за веш, шампонима, козметици, као и за рестаурацију археолошких налаза, јер лако уклањају рђу.
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили трагове древног ванземаљског света испод Земљиног плашта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала