- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова ракета која ће појачати ударну моћ руске авијације

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаРуски бомбардер Су-24 ваздухопловних снага Русије
Руски бомбардер Су-24 ваздухопловних снага Русије  - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
У Русији је пројектована нова авио-ракета која обједињује својства пројектила који пробијају армирани бетон и високоексплозивне муниције. Она има изразито ефикасан мотор који чини основу за даљи рад на тој врсти муниције. Калибар модела је 80 милиметара.
Нови модел ракете намењен је гађању како отворених циљева, тако и оних који се налазе у затвореним фортификационим објектима и у шумама.
Војни експерти наводе да ће израда нових ненавођених авијационих ракета омогућити опремање постојећих модела авиона и хеликоптера моћнијом муницијом, која покрива много ширу територију него претходни модели.
„Нова ракета је намењена прецизнијем погађању оклопне технике, као и противничких снага које се налазе у непробојним скровиштима“, наводе аутори пројекта.
Кључна особеност новог пројектила је у томе што њено коришћење поразумева истовремено испаљивање неколико видова муниције, каже војни пилот, генерал-мајор Владимир Попов.
„То омогућава прилично велико покривање неког конкретног дела територије. Бојева глава ракете је високоексплозивна, што доприноси још већој површини потенцијалног удара“, наводи експерт.
Он наглашава да је важна особеност пројектила и то што је веома једноставан за коришћење, јер се може примењивати на прилично широком спектру летелица, како авиона, тако и хеликоптера.
„На тај начин нове ракете омогућавају озбиљну унификацију наше муниције у будућности, што ће упростити серијску производњу ракета. А авијација добија по конструкцији једноставну, али крајње моћну ракету, способну да квалитетно утиче на борбену готовост армије“, наглашава Попов.
Нова ракета има и велики домет, као и моћнију бојеву главу, истиче генерал-мајор авијације Сергеј Липовој.
„Нова ракета је универзална јер има стандардну муницију калибра 80 милиметара. На тај начин, она може да се постави на све моделе авиона који имају одговарајуће носаче, а таквих летелица у руској авијацији има прилично много“, наглашава експерт.
Он додаје да је још једна предност нове муниције могућност брзог успостављања серијске производње.
„После тестирања у војсци, за производњу ће бити коришћени капацитети који су коришћени за производњу ранијих генерација ракета. У складу с тим, армија готово да неће ни осетити прелазни период“, наводи Липовој.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала