- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нови Тесла амбасадори: Илон Маск и научници „Ворденклифа“ /фото/

© Фото : Архива Министара спољних послова СрбијеТесла амбасадор Марк Алеси, амбасадорка Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић.
Тесла амбасадор Марк Алеси, амбасадорка Љиљана Никшић и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић. - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
Целокупном тиму Теслиног научног центра „Ворденклиф“ (TSCW) — једине преостале лабораторије Николе Тесле, додељена је титула Тесла амбасадора, признање које је поводом осам деценија културе сећања на светског и српског научника установио министар спољних послова Ивица Дачић.
Награду им је уручила амбасадорка Љиљана Никшић на гала вечери на Лонг Ајленду, којој је присуствовало око 300 угледних Американаца, међу којима су били инжењери, научници, лекари, челници локалног Сафолк округа и сенатори.
Ово је први пут да су једној свечаности у организацији TSCW присуствовали и представници Србије — генерални конзул Владимир Божовић, који је управо ступио на дужност у Њујорку и амбасадорка Никшић, национални координатор стратешке кампање обележавања осам деценија сећања на Николу Теслу.
Титулу Тесла амбасадора, Никшићева је доделила и Фондацији Илона Маска за изузетан допринос у спашавању Теслине лабораторије, од 2013. па до данас. Како је нагласила, уз титулу им је уручено и знамење са монограмом Николе Тесле и дугмад за манжетне са ликовима највећих српских научника, Николе Тесле и Михајла Идворског Пупина.
© Фото : Архива Министара спољних послова СрбијеКућа Николе Тесле на Лонг Ајленду.
Кућа Николе Тесле на Лонг Ајленду. - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Кућа Николе Тесле на Лонг Ајленду.
„Први милион за Теслину лабораторију Илон Маск је дао 2013. Од тада, сваке године, даје по 150.000 долара, а у завршној фази даће још пет милиона долара јер жели да направи највећи торањ на свету ‘Теслин торањ’ на месту где се налазио ‘Ворденклиф’ на Лонг Ајленду. Основа торња је 45 метара са 45 метара. Тесла је ту поставио 10 посебно проводљивих камених плоча, уградивши их у саме темеље торња који је био 100 метара висине. Око Теслине лабораторије данас је насељена колонија у којој живе углавном нуклеарни физичари са својим породицама. Земљиште испод торња, па све до лабораторије, читавих шест хектара је премрежено тунелима“, рекла је амбасадорка Љиљана Никшић.
Марк Алеси, извршни директор TSCW је истакао да им је, с обзиром на Теслино српско порекло, велика част што су ову титулу добили од Републике Србије.
„Тесла је био поносан на своје порекло, па се чини прикладним, да је једна од првих земаља која нам се обратила да нам помогне у нашој мисији обнове његове историјске лабораторије баш Србија. Надамо се да ће и друге земље то учинити. Ове године смо покренули изградњу Теслиног научног центра у ‘Ворденклифу’. Наш тренутни фокус је на рушењу око 9,300 квадратних метара зграда које немају историјску вредност. Ово ће отворити пут за рестаурацију лабораторије Николе Тесле. Наш план подразумева сређивање екстеријера, затим унутрашњост и на крају развој изложбеног простора. Циљ нам је да ‘Ворденклиф’ отворимо за јавност до краја 2026.”, истакао је Алеси.
© Фото : Архива Министара спољних послова СрбијеПоклон за Илона Маска - дугмад за манжетне са ликовима највећих српских научника, Николе Тесле и Михајла Пупина.
Поклон за Илона Маска - дугмад за манжетне са ликовима највећих српских научника, Николе Тесле и Михајла Пупина. - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Поклон за Илона Маска - дугмад за манжетне са ликовима највећих српских научника, Николе Тесле и Михајла Пупина.
Подсећања ради, изградња Теслине лабораторије почела је 1901. а завршена 1902. Изградњу је финансирао управо Ј.П. Морган, али овај велики магнат је одустао од даљег инвестирања, тако да Тесла напушта Лонг Ајленд 1906. На наше питање да ли рестаурацију Теслине лабораторије подржавају компаније, банке и фондације Моргана и Едисона, а у светлу бурне историје њихових односа за живота, Марк Алеси је одговорио:
„Ни компанија Ј.П. Морган, ни Џенерал Електрик, не учествују у рестаурацији Теслине лабораторије. Ипак, остајемо оптимисти у погледу њихове будуће подршке. Легенда каже да је Ен Морган, ћерка Ј.П. Моргана, дубоко волела Теслу. Чак је желела да се уда за њега! Можда је и ту лежао проблем на релацији Тесла – Морган“.
© Фото : Архива Министара спољних послова СрбијеАмбасадорка Љиљана Никшић испред Теслине куће на Лонг Ајленду.
Амбасадорка Љиљана Никшић испред Теслине куће на Лонг Ајленду. - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Амбасадорка Љиљана Никшић испред Теслине куће на Лонг Ајленду.
Тесла научни центар у Ворденклифу води извршни директор Марк Алеси, који има искуство у судској власти државе Њујорк и велико искуство као предузетник у непрофитном сектору. Алеси је био кључан за добијању прве помоћи организацији од 850.000 долара од државе Њујорк за очување Теслине имовине. Ова донација је била катализатор за веома успешну кампању прикупљања средстава која је скупила 1,4 милиона долара за шест недеља, привлачећи подршку из 108 земаља и 33.000 сарадника широм света.
Цена прве фазе пројекта који подразумева обнову Теслине лабораторије на Лонг Ајленду и њено отварање за јавност као интернационалног музеја и научног центра, износи 20 милиона долара, открива Алеси и додаје да су донацијама досад прикупили око 14 милиона.
„Тесла је желео да уједини свет кроз иновације, а ми можемо да радимо на наставку његове мисије повезујући иноваторе у његовој лабораторији. Веома смо захвални на подршци коју смо добили од многих људи из Србије, али и од српске дијаспоре широм света“, закључио је Марк Алеси.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала