- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији праве ударни дрон од рециклираних материјала

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаДрон, технологија 3Д штмапање
Дрон, технологија 3Д штмапање  - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2023
Пратите нас
Руски конструкторски биро „Спектaр“ прави ударну беспилотну летелицу авионског типа, а планирано је да се дрон штампа на 3Д штампачу од рециклираних материјала директно у зони специјалне војне операције, изјавио је извршни директор компаније Андреј Братенков.

„Тренутно склапамо дрон авионског типа са дометом до 30 километара. Планирано је да се у децембру изведу тестирања лета тог прототипа. Правимо га за 3Д штампање – на фронт се допреми индустријски штампач димензија метар са метар, који може да стане у било који путнички аутомобил, и штампају се летелице“, објаснио је Братенков.

Како је истакао, донета је одлука да се смање трошкови технологије коришћењем материјала који се могу рециклирати.

„Наш уређај може да се штампа од пластичних гранула, као и различитих пластичних делова – другим речима, од материјала који се могу рециклирати. Дакле то ће бити нешто попут производње без отпада“, казао је стручњак за руске медије.

Корисно оптерећење дрона износиће 10 килограма. Братенков напомиње да ће нова летелица готово у потпуности бити састављена од делова руске производње. Од сличних летелица ће се разликовати по ниској цени.
„Постоји веома мали број извиђачких дронова који су јефтинији од 1,5 милион рубаља (око 15.500 евра). Чуо сам само за уређај 'Привет-82' који је пуштен у серијску производњу. Уређаји авионског типа који постоје у Русији су веома скупи – од четири до 12 милиона рубаља и сви лете у аутоматском режиму“, казао је Братенков.
Конструкторски биро „Спектaр“ налази се у Новосибирску. Бави се развојем и производњом беспилотних летелица, као и роботских платформи за специјалну војну операцију.
Дрон стрекоза - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2023
РУСИЈА
Русија направила дрон за даљинско детонирање мина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала