- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли је планета довољно велика за успех две државе | Енергија Спутњика

© AP Photo / Kiichiro SatoЗаставе Сједињених Америчких Држава и Кине
Заставе Сједињених Америчких Држава и Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Кинрески председник Си Ђинпинг је америчком колеги Џозефу Бајдену на прошлонедељном састанку рекао да је планета Земља довољно велика за успех обе државе. Прецизирао је да би Пекинг и Вашингтон требало да се уздигну изнад различитости.
Чини се да му је, заправо, поручио да Кина не сматра да је Америка већа од државе на чијем је челу. Свеједно да ли је мислио на политику или економију јер, економским мерама све се ефикасније вуку политички потези.
Зато ће овај сусрет имати великог утицаја на планетарну економију и геополитичку ситуацију у свету.
Годинама уназад сведоци смо заоштравања међусобних геополитичких односа Кине и САД. Неки тумаче да је до тога дошло само због тога што је Кина економски све јача, па Вашингтон покушава да задржи своју доминацију највеће светске економије. Други кажу да са економским јачањем Кина угрожава и политичку доминацију САД, поготово у Азији и међу неразвијеним земљама.
Док се аналитичари надмудрују, тумачећи ко је из овог сусрета изашао као победник, тим пре што је Бајден имао неумесан коментар на рачун свог кинеског госта сасвим је сигурно да ћемо праве ефекте њихових разговора спознати наредних дана, тачније, месеци.
Евидентно је да САД не могу без неких кинеских роба, минералних сировина… и да код набавке за своје потребе заборављају на најаву економског рата са Пекингом. Такође, покушавају да зауставе ширење неких кинеских компанија на Западу. Све је видљивије да јачање међународних савеза, попут БРИКС-а, у којима је Кина, чини се, кључни играч, угрожава доминацију САД.
Научног саветника у Центру за студије „Појаса и пута“ др Александра Митића питамо шта је резултат овог сусрета, шта је највећи камен спотицања између САД и Кине, у којим сферама доминира САД а у којима Кина?
Енергија Спутњика, 21.11.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала