- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Украјински „мајдан“ спонзорисан из иностранства

© Sputnik / Andrey Stenin / Уђи у базу фотографијаАрхивска фотографија. Протест на Тргу Независности (Мајдан Незалежности) у Кијеву.
Архивска фотографија. Протест на Тргу Независности (Мајдан Незалежности) у Кијеву. - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Украјински „мајдан“ био је војни преврат у Украјини спонзорисан из иностранства, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Ми то зовемо ‘Мајдан’, а то је, заправо, био државни удар, то је био војни удар који је спонзорисан из иностранства. Ствари треба називати правим именом“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, чињеницу да је „мајдан“ спонзорисан из иностранства, директно и индиректно признали су и представници страних држава, што такође „ни за кога није тајна“.
„Нама је најважније да остваримо своје циљеве и у ту сврху се наставља специјална војна операција“, закључио је Песков.
Присталице евроинтеграција у Украјини заузеле су 21. новембра 2013. године главни трг у Кијеву – Мајдан Незалежности (Трг Независности) – након изјаве владе о обустављању потписивања придруживања Европској унији. Касније је овај трг постао епицентар сукоба полиције и екстремиста, у коме је било десетине жртава. У фебруару 2014. Врховна рада је уклонила са власти Виктора Јануковича са места председника и он је био приморан да напусти Украјину. Касније је за шефа земље изабран Петро Порошенко.
Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2023
РУСИЈА
Захарова: Украјина након Мајдана постала убога, одумирућа земља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала