- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Повратак бесплатне стоматолошке услуге у домове здравља: Министарка здравља саопштила детаље

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаСтоматолог
Стоматолог - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Бесплатна стоматолошка услуга ће подразумевати превентивне прегледе, поправке зуба, као и протетику са новим технологијама, али не и импланте, изјавила је данас министарка здравља Даница Грујичић поводом повратка стоматолога у домове здравље и увођења бесплатне стоматолошке услуге за све грађане Србије.
Министарка је за Танјуг рекла да се мора променити закон о здравственој заштити, закон о осигурању и правилник о ближим условима за извођење здравствене делатности, како би се стоматолози што пре вратили у домове здравља.
"О томе ће одлучити Републичка стручна комисија за стоматологију и регенеративну медицину, која је формирана пре месец дана, тако да ћемо заиста послушати струку. Велика захвалност мојим колегама са стоматолошких факултета и велика захвалност члановима Стоматолошке коморе и Удружењу приватних стоматолога, који су подржали ту идеју", рекла је Грујичићева.
Министарка каже да је у плану да се и приватна стоматолошка пракса увуче у систем, али да је неопходно прво прикупити тачне податке шта они раде, како би се имао увид у болести и интеревенције.
Говорећи о додатним приоритетима на којима ће Министарство здравља радити у наредном периоду, Грујичићева је навела да је се тренутно ради на увођењу 100 амбуланти по селима и квартовима, са циљем да лекар иде ка пацијенту, а не иде да пацијент долази лекару.
"Морамо развити примарну здравствену заштиту, велика молба мојим млађим колегама да се одлуче за примарну здравствену заштиту јер морамо променити и начин специјализације лекара опште праксе. Они морају бити обучени да раде са ултразвуком, са ренгеном, морају да буду обучени за рад са машинама за биохемију зато што се из капи крви може добити 20 анализа, као и ЕКГ-ом", нагласила је она.
Како је казала, уколико се лекар опште праксе добро опреми, он може да заврши 85 одсто посла.
Према њеним речима, на местима где је велики број села, а мали број људи, Министарство ће ићи на увођење покретних амбуланти како би се обишли сви старији људи и како би им била пружена здравствена помоћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала