Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина: ЕУ да преиспита одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са Косова

© Sputnik / Александар МилачићПасош републике Србије
Пасош републике Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Влада привремених институција у Приштини саопштила је да је забринута због предлога Европске комисије да се укину визе за носиоце српских пасоша који живе на територији Косова и Метохије и затражила од Европске уније да преиспита овај предлог.
Заменик премијера у Приштини Бесник Бисљими је на Фејсбуку* навео да о предлогу ЕК за пасоше које издаје Координациони центар Србије није разговарано са Владом тзв. Косова.
„Илегалним пасошима које издаје Координациони центар Србије се сматра да су општине на Косову део надлежности Србије, и то је кршење нашег суверенитета. То је неприхватљиво“, написао је Бисљими.
Он је истакао да Влада тзв. Косова позива ЕУ да „ове документе третира као незаконите као што третира осталу паралелну документацију“.
Предлог ЕК аргументован је чињеницом да ће визна либерализација почети да се спроводи 1. јануара 2023. године.
Бисљими каже да визна либерализација за Косово не значи да ће припадници српске заједнице остати без либерализације, јер они, према његовим речима, могу да добију пасоше које издаје Приштина.
„Наша влада је већ спровела у праксу процедуру да Срби на Косову добију пасоше. У последње време примећује се велико интересовање грађана за добијање косовских пасоша. У односу на прошлу годину имамо повећање од 29 посто“, указао је Бисљими.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Погледајте коментар Предрага Васиљевића у видео формату о најновијем потезу западних дипломата у Србији:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала