- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Земље БРИКС спремне да одиграју кључну улогу у решењу кризе у Појасу Газе

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Ситуација у Појасу Газе показује да САД покушавају да монополизују посредничке функције у палестинско-израелском сукобу, изјавио је председник Русије Владимир Путин на ванредној седници земаља БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република).

„Став Русије о Појасу Газе је доследан и носи неконјунктурни карактер. Москва инсистира на дипломатском решавању проблема“, поручио је Путин у видео-обраћању учесницима заседања.

Према његовим речима, погибија хиљада људи у Појасу Газе, масовни прогон становника и хуманитарна катастрофа изазивају дубоку забринутост.
Руски председник је, такође, указао на то да се, услед саботирања одлука Уједињених нација, једна генерација Палестинаца васпитава у осећању неправде, а Израел не може да им гарантује безбедност.
Руски председник је констатовао да је сада најважнији задатак да Израел и Палестина успоставе дугорочно примирје, те да се сукоб не шири у географском смислу.
„Позивамо да се уједине напори међународне заједнице, усмерени на деескалацију ситуације, прекид ватре и потрагу за политичким решењем палестинско-израелског сукоба, а кључну улогу у томе могле би да одиграју државе БРИКС-а и земље региона“, рекао је Путин.
Руски председник је позитивно оценио иницијативу јужноафричког лидера Сирила Рамафосе да сазове ванредни онлајн самит БРИКС-а, посвећен заоштравању палестинско-израелског сукоба, као и праксу да се сазивају ванредни састанци чланица организације поводом важних међународних тема.
Путин је подржао резолуцију Савета безбедности Уједињених нација у којој се апелује на организовање хуманитарних пауза у зони палестинско-израелског сукоба.
„Такве хуманитарне паузе, а најбољи би био, наравно, потпуни прекид ватре, неопходне су за настављање напора да се ослободе таоци и да се евакуишу цивили и страни држављани из Појаса Газе“, истакао је Путин.
Он је, такође, захвалио председнику Египта Абделу Фатаху ел Сисију и свим египатским колегама за помоћ у решавању „сложених питања у вези с пријемом Руса који су се избавили из зоне сукоба и њиховим слањем у домовину“.

Рамафоса: Израел незаконито окупирао палестинску територију

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса оценио је да је примарни узрок сукоба на Блиском истоку то што је Израел незаконито окупирао палестинску територију.
„Примарни узрок тог сукоба је то што је Израел незаконито окупирао палестинску територију, што се одражава у резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 2334. У тој резолуцији се наводи да израелске насеобине (на палестинској територији) представљају нечувено нарушавање међународног права“, изјавио је јужноафрички лидер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала