Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Руски стручњак открива политичку позадину посете Столтенберга

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Јенс Столтенберг
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Пратите нас
Посета генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга Балкану повезана је са предстојећим парламентарним изборима у Србији, на којима Запад жели да обезбеди победу кандидата који су опозиција председнику Александру Вучићу, изјавио је за РИА Новости познати војни аналитичар и главни уредник часописа Национална одбрана Игор Коротченко.
Руска агенција пише да се Столтенберг налази у радној посети Балкану и да његов програм укључује посете Приштини, Босни и Херцеговини, Србији и Северној Македонији. Агенција подсећа и да ће у Србији 17. децембра бити одржани ванредни парламентарни избори.
„Посета генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга Балкану мора се посматрати у контексту предстојећих ванредних парламентарних избора у Србији у децембру, на којима уз подршку Запада снаге које се супротстављају председнику Вучићу намеравају да ојачају своје позиције у парламенту и управним телима земље“, рекао је Коротченко.
Аналитичар је приметио да је Запад последњих месеци вршио огроман притисак на Србију како би натерао Београд да призна независност Косова, престане да подржава Србе који тамо живе, као и Републику Српску у оквиру Босне и Херцеговине, уведе политичке и економске санкције Русији, а санкционишу се и највише проруски оријентисани српски политичари, попут Александра Вулина, који је био принуђен да поднесе оставку на место шефа Безбедносно-информативне агенције земље.
Коротченко је такође скренуо пажњу на појачану обавештајну активност против Србије. Тако је Београд недавно протерао хрватског дипломату, који је фактички оптужен за шпијунажу против српске стране.

„Под овим условима Столтенберг планира да консолидује напоре низа балканских држава у заједничком притиску на Србију са НАТО. Сматрам да би у тим условима било препоручљиво да Русија предузме низ политичких и економских корака у циљу јачања веза између Москве и Београда и јачања курса ка свестраном развоју односа са пријатељским, братским српским народом“, изразио је мишљење аналитичар.

Коментаришући Вучићев предлог о извођењу заједничких вежби са НАТО, саговорник агенције је изнео мишљење да је у тренутној ситуацији он „принуђен да маневрише, не демонстрирајући отворено антизападне ставове, већ покушавајући да направи политичке комбинације које би омогућиле да се избори одрже без посебних сукоба са Западом, рачунајући на безусловну победу и задржавања контроле над парламентом”.
То ће, сматра експерт, омогућити Вучићу „у будућности да слободније и ефикасније брани националне интересе земље“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала