- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички економиста: Хегемонија Вашингтона у политичком и економском смислу више не постоји

CC0 / PxHere / Америчка застава
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Хегемонија Сједињених Америчких Држава у ширем политичком или економском смислу више не постоји, изјавио је у интервјуу за Спутњик познати амерички економиста и професор на Универзитету у Колумбији Џефри Сакс.
Он је истакао да САД нису хегемонистичка сила „осим у машти америчке политичке класе“.
Како је приметио, у савременом свету постоји много великих држава, међу којима је истакао Русију, Кину и Индију, због чега САД више нису „једина моћна држава на свету“.
Истовремено, експерт је признао да америчка валута наставља да доминира међународним финансијским системом, остајући главна у њему.
„Ако учествујете у међународној трговини између две земље ван САД, оне првенствено користе доларе“, подсетио је Сакс, указујући на огроман удео долара на међународном тржишту капитала и кредита.
Професор је додао да очекује значајно смањење ширења долара у светлу све већег значаја других земаља, раста дигитализације и америчке злоупотребе улоге националне валуте као глобалне, укључујући и „употребу у својству оружја“ у санкцијама против Русије, Ирана, Венецуеле и других земаља.
„То убрзава прелазак са система заснованих на доларима“, закључио је Сакс, посебно указујући на одустајање од долара у трговини Русије са Кином и Бразилом.

Криза у односима – последица неуспеха америчке дипломатије

Сакс је приметио да су кризе у односима САД са другим земљама резултат лоших одлука, неуспеха дипломатије и дугогодишњег недостатка дијалога са супротстављеним странама.
Он је истакао да не постоји „фундаментални разлог за борбу“ између САД и Кине, као ни између САД и Русије.
„Амерички лидери нису баш добри у слушању других земаља. Постали су крајње надмени, мислећи да САД одговарају за све и да не морају никога да слушају. А то има веома високу цену“, нагласио је он.
Експерт је додао да је америчка администрација више фокусирана на америчку доминацију него на сарадњу и „то је менталитет који треба мењати“.
Осим тога, изгледи за промену приступа САД у будућности ограничени ставом актуелних председничких кандидата, оценио је он.
„Ми смо у заиста лошој ситуацији. Оба наша кандидата, који су водећи кандидати 2024. године, веома су противречни и веома непопуларни у великом делу јавности. То указује да на америчкој политичкој сцени нема лаког решења“, рекао је он.

БРИКС економски превазилази Г7

Према његовом мишљењу, БРИКС значајно превазилази Г7 по величини економија.
„Земље БРИКС-а су много веће него земље Г7“, прецизирао је он.
Како је приметио, првобитне чланице групе – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – према проценама ММФ-а већ чине 32 одсто светске економије, док цела Г7 (САД, Велика Британија, Канада, Немачка, Француска , Италија и Јапан ) чини 30 одсто. Међутим, узимајући у обзир нове чланице БРИКС-а, укључујући Аргентину, Етиопију, Египат, Саудијску Арабију и Иран, удео удружења достиже 37 одсто.
„Стога је БРИКС важнији и они не намеравају да много користе доларе“, додао је професор.
Сакс је указао и на супериорност по броју становника, јер само Кина и Индија заједно имају око 2,9 милијарди становника.

О финансирању Кијева

Наставак финансирања Украјине од стране Сједињених Америчких Држава не доноси ништа добро Кијеву, већ само продужава сукоб и доводи до повећања жртава, сматра Сакс.
„Још увек постоји снажан притисак у Сједињеним Америчким Државама, укључујући и Белу кућу, да дају више новца Украјини, што не доноси ништа добро Украјини, већ само продужава борбена дејства“, рекао је он.
Сакс је додао да то доводи до великог броја жртава међу Украјинцима и штете за њихову земљу. Уместо тога, по његовом мишљењу, САД треба да престану да финансирају Кијев и унапреде преговоре, пре свега, између САД и Русије.
„Реални преговори треба да се воде између САД и Русије како би Сједињене Америчке Државе јасно пренеле позив на прекид рата“, истакао је професор, такође се изјашњавајући против укључивања Украјине и Грузије у НАТО и називајући такве планове „грешком“.
Он је приметио да многи амерички политичари „уопште не желе да шаљу више новца Украјини“, с обзиром на позиве америчког становништва да се престане са финансирањем Кијева.
Сакс је подсетио да су невољност САД да са Русијом преговарају о безбедности и тежња за проширењем НАТО-а довели до актуелног украјинског сукоба.
„Било је грешака, посебно од стране Сједињених Америчких Држава“, нагласио је он, указујући и на кршење бројних споразума у ​​нуклеарној области од стране Вашингтона.
У емисији „Мој поглед на Русију“ погледајте какву визију о новом светском поретку има Владимир Путин, а какву Џозеф Бајден:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала