- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амерички обавештајни официр: Упоређивање Русије са Хамасом резултат је Бајденове деменције

© AP PhotoАмерички председник Џо Бајден
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Амерички политичари су пожурили да праве оштра поређења између руске операције денацификације у Украјини и Хитлерове инвазије на Европу или терористичких напада. Скот Ритер, бивши обавештајни официр америчког маринског корпуса, рекао је да Џозеф Бајден нема чак ни ментални капацитет да направи паралеле између Русије и Хамаса.
Вашингтон Пост је објавио Бајденов ауторски текст, у коме се упоређује деловање палестинског исламског покрета отпора Хамас из опкољеног појаса Газе 7. октобра са војном операцијом Русије у Украјини у одбрани региона Донбаса на руском говорном подручју — након осам године украјинског гранатирања цивила.
"Бајден није ово написао јер нема менталне способности. Не вређам га, само сам искрен", рекао је Ритер за Спутњик.
„То је написао његов тим за националну безбедност. Уредио га је Џејк Саливан. Верујем да је амерички државни секретар Тони Блинкен допунио много ствари и да је ово заједнички напор људи који управљају Џоом Бајденом.“
„Џоу Бајдену, председнику Сједињених Држава, недостаје ментални капацитет па председничким местом управљају људи који нису изабрани да раде тај посао. То је оно због чега људи треба да буду забринути“, оцењује Ритер.
Он додаје да речи које се приписују Бајдену више немају исту тежину као коментари претходних председника, захваљујући утицају алтернативних медија.
„Дакле, када Џо Бајден или његови менаџери објаве текст ове природе, он више нема исти утицај који би имао пре десет година“, тврди Ритер.
„Данас је то одмах поништено, колико смешно, толико и апсурдно“.
Ритер је прошле недеље написао за Consortium News да су Бајден и Блинкен били неискрени у свом позиву на дводржавно решење сукоба између Израела и Палестине, с обзиром да ниједан израелски лидер деценијама није озбиљно размишљао о његовом спровођењу.
„Чак и ако би таква владајућа коалиција могла да се направи остаје крајња препрека коју треба отклонити пре било какве идеје о трајном миру између Израелске и палестинске државе засниваане на идеји једнакости — израелски програм нуклеарног оружја“, написао је Ритер.
Бивши инспектор за наоружање рекао је да је израелски нуклеарни програм био заогрнут двосмисленошћу од тренутка када је настао, још 1960-их када су заправо произвели оружје".
„САД су биле главни разлог зашто се то догодило“, истакао је Ритер.
„Никсонова администрација је била суочена са чињеницом да Израел има нуклеарно оружје. Ми смо то знали. И они су кршили Споразум о неширењу нуклеарног наоружања. Споразум је укључивао пет нуклеарних сила међу којима није био Израел. Тако да смо морали да санкционишемо Израел".
Он је говорио и о агресивној природи израелске војне доктрине познате као „Самсонова опција“ библијског хероја који је срушио храм Филистејаца, уништивши и њих и себе. Та доктрина налаже употребу нуклеарног оружја против суседних блискоисточних држава ако се Израел суочи са војним поразом и повратком под власт палестинске већине.
„То је израелска нуклеарна политика, да ако Израел оде, сви иду“, објаснио је Ритер.
„И ми смо се сложили с тим јер смо веровали да можемо довољно да обезбедимо услове да Израел никада не би морао да користи ово оружје.
Али Бајденово тобожње оживљавање решења о две државе доводи у питање ту доктрину, рекао је он.
„Палестинска држава подразумева да је Израел нормализовао односе са својим палестинским суседима, а тиме и регионалним суседима. Према томе, не може бити оправдања за наставак ове политике“, рекао је Ритер. Штавише, Палестина се никада не би могла сматрати слободном и независном све док егзистира поред нуклеарне силе, тајне нуклеарне силе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала