- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лојд Остин донео "пилулу за смирење" Зеленском

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office via APВладимир Зеленски и Лојд Остин
Владимир Зеленски и Лојд Остин - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Ненајављену посету шефа Пентагона Лојда Остина Кијеву руски експерти и званичници тумаче као знак западне солидарности и покушај да се подигне посрнули борбени дух Кијева, а нови амерички пакет војне помоћи виде као „пилулу за смирење“ за Украјину која је на ивици колапса.
Руска стручна јавност је сагласна са руским амбасадором у Вашингтону Анатолијем Антоновим који је рекао да саопштење о још једној америчкој испоруци оружја није ништа друго до пилула за смирење коју су Владимиру Зеленском припремили прекоокеански „доброчинитељи“. Према његовим речима, ситуација на фронту и у украјинској влади је на ивици потпуног колапса.
Политиколози оцењују да сврха ове посете није повезана са умиривањем украјинске јавности, него украјинске власти.
„Ta пилула, како је рекао амбасадор Антонов, неопходна је искључиво Зеленском. Он ће сада поново покренути пи-ар кампању у смислу – ‘цео свет је са нама’ и ‘ми идемо до победе’... Он покушава да ‘заташка’, на пример, посету британског министра спољних послова Дејвида Камерона, који је дошао у Кијев и говорио о великој подршци, о помоћи, о томе да је цео свет уз њих, али није пружио апсолутно никакву војну помоћ, иако је тамо провео два дана“, каже заменик председника Президијума Међународног савета руских сународника Вадим Колесниченко.
Занимљиво је да су у последњих неколико дана Кијев, један за другим, посетили британски министар спољних послова Дејвид Камерон, који је обећао Украјини моралну, дипломатску, економску и војну подршку, затим шеф Пентагона који је рекао да ће америчка подршка Украјини бити „дуготрајна“ и немачки министар одбране Борис Писторијус, који је дошао да би поново потврдио подршку Берлина Украјини у њеној борби против Русије.
„Мислим да посета челника министарства одбране западних земаља указују на тешку ситуацију украјинских Оружаних снага. Овe посете имају за циљ да донекле умире украјинске власти, да им дају наду да ће се финансирање наставити, упркос објективним потешкоћама“, каже руски експерт Иван Мезјухо.
Он je оценио да су посете Писторијуса и Остина за Кијев као „сеанса совјетског психотерапеута Кашпировског”.
„У каквој се ситуацији налази Запад? Џо Бајден има проблема, он даје оружје Украјини, али у мањим количинама него што се очекивало... Европа је већ пренапрегнута због подршке Украјини и не може да повећа трошкове. Она наставља да пружа помоћ, али у обиму који је раније договорен. Стога верујем да су посете Остина и Писторијуса међусобно координисане, осмишљене да убеде украјинске власти у подршку“, каже Мезјухо.
© iStock.com / BAY ISMOYOАмерички министар одбране Лојд Остин изјавио је у Кијеву да ће Пентагон послати Украјини додатну помоћ у оружју у вредности од 100 милиона долара из постојећих америчких залиха, укључујући муницију за артиљерију и системе противваздушне одбране
Шеф Пентагона Лојд Остин - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је у Кијеву да ће Пентагон послати Украјини додатну помоћ у оружју у вредности од 100 милиона долара из постојећих америчких залиха, укључујући муницију за артиљерију и системе противваздушне одбране

Раздор у Америци због Украјине

Шеф Пентагона је посетио Кијев како би убедио кијевске власти да ће Сједињене Државе наставити да подржавају борбу њихове земље против Русије, а посета се догодила у тренутку све већих подела око помоћи Украјини у америчком Конгресу, уочи председничких избора наредног новембра.

„Као што видимо последњих месеци, упркос притиску Џоа Бајдена, није донета одлука о издвајању новца за Украјину, па чак ни за заједнички пакет за Израел и Украјину такође нису гласали. Разлог је једноставан - опозиција захтева да се о овом питању отворено расправља у Конгресу, а то значи да људи траже да знају на шта је новац потрошен и где је то оружје отишло. Не ради се само о томе да се хваљено америчко оружје веома ефикасно уништава на територији Украјине од стране руских оружаних снага, него и о томе да већина људи има чврст став да је све ово велика корупционашка шема председничке администрације и војно-индустријског комплекса Сједињених Држава“, каже Колесниченко.

Вашингтон је далеко највећи донатор војне помоћи Кијеву, а смањење америчке помоћи представљало би велики ударац Украјини која се спрема за другу зиму рата. Међутим , све је више републиканаца који се противе континуираној помоћи Украјини, па је нова подршка Кијеву изостала.
Експерти не искључују и да је Остин дошао у Кијев да разговара о зимским борбама које предстоје и да планира будућу помоћ. Колесниченко напомиње да амерички ментори захтевају да се Кијев активније мобилише помњерањем старосне границе за регрутацију.
Према његовим речима, Сједињене Државе захтевају од Украјине да оствари победу над Русијом по сваку цену, чак и да подигну старосну границу за регрутацију на 70 година и снизе је на 17 година, а такође и да жене буду регрутоване. То, је, истиче Колесниченко, класична „машина за млевење меса и за уништавање словенског народа“.

Шта је Остин обећао Кијеву

У сваком случају, финансирање Оружаних снага Украјине није званично укључено у амерички буџет до краја фебруара, а то је лош знак за Владимира Зеленског и његов тим, а ова посета би требало да изглади те негативне аспекте, закључују експерти.
Амерички министар одбране изјавио је у Кијеву да ће Пентагон послати Украјини додатну помоћ у оружју у вредности од 100 милиона долара из постојећих америчких залиха, укључујући муницију за артиљерију и системе противваздушне одбране.
Пакет укључује и још један артиљеријски ракетни систем "химарс", рекао је Остин.
Он је истакао да су напори Украјине да порази руске снаге "битни за остатак света" и да ће се подршка САД наставити "на дуге стазе".
Међутим, он је навео и да није важно какво оружје се Кијеву даје, већ како се оно користи и интегрише.
Зеленски је рекао да је посета Остина "важан сигнал за Украјину" и захвалио Конгресу, као и америчком народу на подршци.
Иначе, Остин се у Кијеву састао са украјинским председником Владимиром Зеленским, министром одбране Рустемом Умеровим и главнокомандујућим Оружаним снагама Валеријем Залужним.
Ово је други пут да шеф Пентагона путује у Кијев откако је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјину у фебруару прошле године.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2023
Специјална операција у Украјини
У Америци признају: Пентагону понестаје новца за наоружавање Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала