Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић са Србима са КиМ: Сачувати мир и стабилност ради опстанка и останка

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуПетковић са представницима Срба у Рашкој
Петковић са представницима Срба у Рашкој - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је вечерас у Рашки са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије о политичко-безбедносној ситуацији у покрајини, као и непходности да се сачувају мир и стабилност "зарад опстанка и останка српског народа на КиМ".
Како је саопштила Канцеларјиа за КиМ, Петковић је са представницима српског народа са КиМ разговарао и о забрани Приштине да се на простору покрајине организује гласање на изборима заказаним за 17. децембар, "чиме се Србима директно крше сва гарантована права".
Представници Срба са КиМ пренели су Петковићу да је важно омогућити српском народу да искористи своје право гласа, а с тим у вези било је речи о даљим корацима како да им се омогући да искористе грађанско право да гласају 17. децембра.
Посебно се разговарало о тешкој ситуацији и положају Срба северно и јужно од Ибра и угрожавању њихових основних људских права, "услед институционалног насиља, прогона и бројних ескалаторних потеза које свакодневно покреће Аљбин Курти и власт у Приштини".
Петковић је известио Србе са КиМ и о последњој рунди дијалога у Бриселу и разговорима који су покренути о изради Статута Заједнице српских општина, као и свим осталим питањима о којима Београд преговара са Приштином у оквиру Дијалога.
На састанку је било речи и о новчаној помоћи, радним местима и даљим значајним улагањима државе Србије на простор Косова и Метохије, као и покушајима Приштине да забрани инфраструктурне и стамбене пројекте као и различите видове социјалне помоћи намењене најугроженијем становништву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала