- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нема доказа да Хамас користи цивилне циљеве у војне сврхе

© AP Photo / Abed KhaledБомбардовање Газе
Бомбардовање Газе - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Израел још није пружио убедљиве доказе да је радикални покрет Хамас користио болнице и друге цивилне објекте у војне сврхе, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
„Изузетно су забрињавајућа масовна убиства и рањавања деце које је израелска војска извршила током своје операције, као и напади на школе и болнице, који су резултирали смрћу невиних људи. Гађани су и други цивилни циљеви: џамије, цркве, кампови за избеглице, локације УН где жене и деца из Газе налазе уточиште од бомбардовања", рекао је он на седници Савета безбедности УН о Блиском истоку.
"Ово је флагрантно кршење међународног хуманитарног права. Чули смо тврдње да се у њима налази команда и бункери Хамаса, али „још нисмо видели ниједан убедљив доказ о томе“.
Русија се нада да ће споразум закључен између израелских власти и палестинског покрета Хамас о ослобађању једног броја талаца и паузи у непријатељствима бити важан корак ка деескалацији сукоба. Ово је изјавио стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.
„Јуче смо сазнали за споразум између Израела и Хамаса о четвородневној паузи и размени неких талаца које Хамас држи за палестинске жене и децу у израелским затворима“, рекао је он током говора на састанку УН. Савет безбедности. Надамо се да ће овај споразум стриктно поштовати све „стране како би се олакшао даљи развој релевантних контаката у интересу решавања хитних хуманитарних питања биће важан корак ка општој деескалацији ситуације“.
Израелска војска у Гази - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
СВЕТ
УЖИВО Хути гађали југ Израела; Нетанијаху поручио - рат против Хамаса ће се наставити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала