- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Снимљен најекстремнији део Млечног пута: У центру галаксије уочен објекат 30 пута тежи од Сунца

CC0 / Unsplash / Звездано небо
Звездано небо - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2023
Пратите нас
Свемирски телескоп James Webb снимио је нове спектакуларне фотографије, а овог пута је реч о центру галаксије Млечни пут.
Фотографије представљају увид у најгушћи део нашег окружења нудећи досад невиђене детаље. Оне приказују регију формирања звезда под називом Sagittarius C (Стрелац).
Ово подручје је удаљено 300 светлосних година од супермасивне црне рупе галаксије, Sagittarius А, као и више од 25.000 светлосних година од планете Земље. У овој регији се налази више од 500.000 звезда и различитих кластера протозвезда, звезда које се још увек формирају и добијају на маси. Крајњи резултат је задивљујући хаос, посебно кад се упореди с нашим делом свемира, који је у поређењу с тим изразито редак.
"Галактички центар је најекстремније окружење у Млечном путу", сматра професор Џонатан Тан с Универзитета Виргџинија.
Он наводи да до сада није било података о овој регији с овим нивоом "резолуције и осетљивости", а то се променило захваљујући телескопу James Webb.
У средишту свега је масивна протозвезда која је тежа 30 пута од нашег Сунца. Због тога ово подручје изгледа мање "насељено" него што заправо јесте, јер овај соларни објект блокира светлост која долази иза њега тако да чак ни телескоп James Webb не може регистровати све звезде у регији. Због тога је реч о конзервативној процени колико је "насељено" ово подручје, преноси SciencAlert.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала