- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Александар Денић: Увек сте, истински и дубоко у себи, странац

© Фото : Уступљено СпутњикуПрипремна скица за изложбу Александра Денића на Бијеналу уметности у Венецији
Припремна скица за изложбу Александра Денића на Бијеналу уметности у Венецији   - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Где год да идете и где год да се налазите увек ћете наићи на странце – они/ми смо свуда. Где год да се нађете, увек сте, истински и дубоко у себи, странац“, каже Александар Денић који ће ауторском изложбом „Exposition Coloniale“ представљати Србију на 60. Међународној изложби уметности у Венецији 2024. године.
Изложба „Exposition Coloniale“ замишљена је као комплексно развијена поставка која на јединственначин одговара на централну тему Венецијанског бијенала кустоса Адријана Педроса под називом „Странци свуда“.
„Верујем да је промена тачке гледишта са које се говори о савременој уметности оно што институција с међународним угледом као што је Венецијанско бијенале мора да уради. Ово није само естетско гледиште, већ и географско, као када у филму снимате супротни кадар исте сцене” наводи кустос Адријан Педрос, који за 2024. годину најављује „отвореност ка маргинама и измештање у осетљиве просторе дискриминације, миграције, криза и идентитета“.
Управо у том простору, према речима кустоскиње српске изложбе Ксеније Самарџије, суверено делује Денићево стваралаштво:
„Без компромиса, оштро и делотворно перципира граничне и 'нежељене' друштвене појаве које се развијају последично. Кретањем кроз време, линеарно у оба правца, комбиновањем историјских факата са актуелним, препознатљивим садржаијима, Денић ускраћује значење тренутка. Садашњост је фисија прошлости - која се непрестано разлаже, дели и која нас не напушта. У датој акумулацији времена Денић ствара себи својствен, карактеристичан интензитет садржаја и места. Он је тиранин простора. Посреди је милост и немилост потреса који изазивају сломљена крила лептира, вајајући у времену једну сасвим другачију слику света“.
© Фото : Уступљено СпутњикуПрипремна скица за изложбу Александра Денића на Бијеналу уметности у Венецији
Припремна скица за изложбу Александра Денића на Бијеналу уметности у Венецији   - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Припремна скица за изложбу Александра Денића на Бијеналу уметности у Венецији
Изложба у свом визуелном обиљу обрађује просторе и места транзита - привременог боравка, која постају социјална меморабилиа, тескоба коју нам оставља друштво.
Шездесето Бијенале уметности у Венецији биће отворено 20. априла и трајаће до 24. новембра.
Отворен Павиљон Србије на Бијеналу у Венецији - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
КУЛТУРА
Отворен Павиљон Србије на Бијеналу у Венецији: Прошлост као ресурс за будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала