- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бурне реакције: Коме се то привиђају руски кампови у Републици Српској

© Sputnik / Бранко МаксимовићБањалука
Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Ненад Нешић, министар безбедности БиХ и Радован Ковачевић, делегат у Дому народа и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ Парламентарне скупштине БиХ, најоштрије су осудили и одбацили изјаву министра одбране ове земље Зукана Хелеза да се у Српској налазе руски војни кампови за обуку и да делују под окриљем МУП-а РС.
Нешић је Хелезову изјаву назвао беспризорним сејањем страха у јавности и подривањем стабилности земље.
Очекујем од ОБА (Обавештајно-безбедносна агенција) и председавајуће Савета министара Борјане Кришто да јавности саопште чињенице и зауставе ове монструозне конструкције. Нити постоје кампови у Републици Српској, нити се спроводе било какве обуке“, истакао је Нешић.
Нешић је нагласио да је индикативно да Хелез сеје лажи дан након обележавања крсне славе МУП-а Републике Српске.
„Ако постоје неке паравојске у БиХ, то су оне којима прети Хелез, и тим треба да се позабави Тужилаштво БиХ. Све остало су ноторне лажи с циљем сејања страха и ширења нетрпељивости, те рушења интегритета МУП-а Републике Српске. Овакве лажи и поступци су недолични било коме озбиљном, а посебно министру одбране. Мислим да је крајње време да се Тужилаштво БиХ позабави континуираним говором мржње и ширењем међунационалне нетрпељивости од стране Хелеза“, истакао је Нешић.
Нешић је апеловао на све грађане да не наседају на овакве манипулације и да не страхују због безбедности.
„Двадесет осам година после рата треба да причамо о научно-технолошким центрима, а не да измишљамо бајке о камповима. Мислим да Хелез има озбиљан проблем са послом на који је изабран. Слањем бесмислених конструкција у јавност Зукан Хелез може само растерати инвеститоре, новац и људе из БиХ“, поручио је Нешић.

Ковачевић: Хелез изнио ноторне и гнусне лажи

Ковачевић је изјавио да је Хелез изнео ноторне и гнусне лажи чији је циљ да оцрне Републику Српску у очима међународне јавности и покушају да изазову међународну интервенцију против Српске.
Ковачевић је изјавио да је Хелез рекао глупости, лажи и халуцинације.
Он је подсетио да је Хелез пре нешто више од месец и по дана изнео лажи тврдећи да има обавештајне податке да се председник Републике Српске Милорад Додик неће одазвати на позив Суда БиХ и да ће побећи у Русији, што је демантовала и ОБА БиХ.
„Обавештајно-безбедносна агенција је рекла да не постоје никакви обавештајни подаци који указују на то. После тога је Хелез рекао да он има своје обавештајне податке. Подсећам да је сваки званичник дужан да о обавештајним подацима које има, обавести ОБА БиХ“, истакао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Сарајеву, пренела је РТРС.
Ковачевић је рекао да Хелез кад год има кризу, измисли обавештајне податке за које се увек утврди да су измишљотина и лаж.
Ковачевић каже да Хелезове тврдње о непостојању терористичких претњи и параџемата у БиХ демантују чињенице о више напада који су се догодили у БиХ.
Ковачевић је нагласио да су све активности Републике Српске потпуно легалне и законите и да МУП Српске проводе активности као и све друге агенције у региону.
„Посебно забрињава када Хелез, користећи неко замишљено „ми“, тврди да могу некога или нешто елиминисати у Републици Српској. Хелез у Републици Српској не може елиминисати никог и ништа, осим сопствено право да икада крочи на територију Српске“, поручио је Ковачевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала