Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хаг наложио примену ограничења комуникације и посета Тачију, Весељију и Сељимију

© AP Photo / Koen van WeelХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Претресни панел Специјализованих већа у Хагу наложио је примену извесних привремених ограничења на комуникације и посете бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију, саопштено је данас на сајту Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва тзв. Косова.
Како се наводи у саопштењу, претресни панел је одлуку о привременим мерама о комуникацији и посетама тројици притвореника у предмету Специјализовани тужилац против Хашима Тачија и других донео на захтев Специјализованог тужилаштва за измену услова притвора.
Како се додаје, панел је закључио да је оправдано увести та ограничења с обзиром на опасност да поверљиве информације буду противзаконито обелодањене из притворског објекта.
Та ограничења су привремене мере, које ће се примењивати док панел не донесе комплетну одлуку о меритуму захтева тужилаштва.
Канцеларија специјализованог тужиоца претходно је затражила да се оптуженим бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију и Реџепу Сељимију обуставе посете и све комуникације у притвору у Хагу, осим са адвокатским тимом.
Захтева се да се посете и све комуникације обуставе због тога што су они, како се наводи, прекршили налоге суда откривањем идентитета заштићених сведока, као и преношењем садржаја поверљивог сведочења лицима која их посећују у Притворском центру.
Тужилаштво је навело да су у истрагама Специјализованог тужилаштва откривени даљи покушаји оптужених да ометају поступак, јер су посетиоце упућивали да разговарају са потенцијалним сведоцима и говорили им о чему да разговарају.
Тужилаштво у Хагу истиче да је због тога затражило да се Тачију, Весељију и Сељимију обуставе све комуникације, укључујући посете породице или путем Зоом апликације, телефонских позива и писане комуникације.
Специјализовано тужилаштво је затражило и да се тројица оптужених одвоје од осталих притвореника који се тренутно налазе у Притворском центру.
Тачи, Весељи, Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора такозване ОВК на КиМ и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.
Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.
У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.
Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК-а против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.
Бивши лидери тзв. ОВК притворени су у Хагу од новембра 2020. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала