- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Полиција привела једну особу због истицања усташких симбола у Вуковару

Пратите нас
Вуковарска полиција привела је 53-годишњака са подручја Загребачке жупаније и одредила му притвор од пет дана, због сумње да је у Вуковару 18. новембра нарушавао јавни ред и мир ношењем и истицањем заставе са усташким симболима.
Како преноси хрватски портал Индекс, приведени ће бити предат у затвор у Осијеку.

„Криминалистичким истраживањем је утврђена сумња да је 53-годишњак, за време обележавања Дана сећања на жртву Вуковара 1991-2023, нарушавао јавни ред и мир ношењем и истицањем заставе с недозвољеним симболима, чиме је починио прекршај против јавног реда и мира“, саопштено је из вуковарско-сремске полиције.

У саопштењу се не прецизира о којим симболима је реч.
Иначе, Дан сећања на пад Вуковара је ове године, 32 године након рата, обележен у знаку Хрватских одбрамбених снага (ХОС) на чијем грбу је усташка шаховница са првим белим пољем и утиснутим усташким покличем „за дом спремни“.
ХОС-овци су, у организацији градских власти на челу са градоначелником, лидером опозиционог Домовинског покрета, Иваном Пенавом, ове године предводили Колону сећања, из које су се орили усташки покличи и подигнута десница.
У Колони сећања су били представници хрватског државног врха - председник, председник сабора и премијер - Зоран Милановић, Гордан Јандроковић и Андреј Пленковић.
РЕГИОН
Вуковаром одјекује "за дом спремни"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала