- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта доноси повратак Рафаела Надала?

© AP Photo / Gregorio BorgiaНовак Ђоковић и Рафаел Надал
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Шпанска Марка пише да је Рафаел Надал дао нови намиг тамошњој јавности да се његов повратак на терен приближава. Објављени су снимци како вредно тренира и у теретани и на терену. И ти тренинзи су све интензивнији. Одличан моменат да се запитамо: Шта доноси повратак Рафаела Надала на највећу сцену?
Све говори да ћемо Надала гледати у Аустралији, о томе је говорио и директор тог турнира Крег Тајли, а вести о повратку Новаковог највећег противника коментарисао је и Нолетов тренер Горан Иванишевић.
Истиче Иванишевић да ниједан играч неће желети да види Надала као противника у првом колу, и додаје да ће следећа сезона бити интересантна и пуна такмичарског набоја.

„Наредна сезона биће пуна борбе и веома интересантна. Ако је истина да се Рафа враћа, то је за мене најбоља тениска вест! Волим Рафу. Биће занимљиво видети како ће функционисати ствари сада када Надал нема добар ранкинг и неће бити носилац. Може у првој рунди да игра против било кога. Не желите да видите да вам је он противник у првој рунди, а-ха-ха. То је сјајно за тенис! Он ће се вратити на терен само ако је на 100 одсто. А, када је Рафа спреман, мислим да још има шта да каже са својом левом руком“, рекао је Иванишевић.

Надал није играо од повреде кука, односно пораза у другој рунди Аустралијан опена од Мекензија Мекдоналда у јануару 2023. године. Потом је ишао на операцију у јуну.
Очекивало се да ће се раније вратити на терен, али се касније Надал јавио и рекао да ће му следећа сезона бити и последња у професионалној каријери.
Сада се Шпанац поново огласио и истакао да је направио велике помаке у тренингу и да ће се вратити у професионални тенис, али се још не зна тачно када.
„До сада нисам знао да ли ћу икада и играти тенис више, а сада мислим да хоћу. Сада знам да ћу поново играти. То раније нисам знао. Напредак је позитиван, али још не знам када ћу се вратити. Када будем знао, рећи ћу“, рекао је Надал.
Додао је раније да неће престићи Новака по броју Гренд слемова.
„Нећу престићи Ђоковића по броју Гренд слема пехара. Нисам у позицији да то учиним јер нисам играо тенис годину дана. Само желим да поново заиграм, да уживам у тенису, тако да сматрам да на ту тему не морамо више да причамо“, поручио је Надал.
Дакле, сам Надал истиче да неће бити спреман да престигне Ђоковића по броју Гренд слем титула. Та чињеница је одлична, јер је заправо број Рафиних слемова једина препрека Ђоковићу да буде заувек упамћен као најбољи свих времена.
Он то већ јесте, али ако би Рафа, хипотетички, успео неким чудом да стигне Србина по броју Гренд слемова, упркос томе што је Ноле убедљиво бољи у свим осталим категоријама, нашли би се неки да тврде како се наш тенисер не може назвати најбољим у историји.
Лудо, али, тако је.
Зато је важно да Новак додатно подигне број освојених Гренд слемова, добије Надала у неком потенцијалном међусобном сусрету, и тако одбије последњи налет Шпанца.

Такође, Ђоковић води са 30:29 у међусобном скору, па би, у случају рецимо неког њиховог наредног дуела, можда и на шљаци, било одлично да Новак добије и одлепи се на два разлике. Чисто да, када Надал оде у пензију, а све говори да ће то бити пре него што се Новак пензионише, Ноле остави и тај скор на својој страни.

Јасно је да су шансе Надала минималне, али имаће тек сада огромну подршку публике и јавности, тако да ће Новак бити максимално обазрив када је Бик са Мајорке у питању.
Треба рећи и да је Новак донекле навикао да се бори са младим лавовима, одржао је предавања Алкарасу, Синеру и Рунеу, а сада опет мора да отвара фолдер Рафаел Надал.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2023
СПОРТ
Новаково убрзање до „апсолутних 400“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала