Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„То је чудовиште од хеликоптера“: Вучић на војном аеродрому о пристиглим руским летелицама /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићХеликоптер Ми-35П
Хеликоптер Ми-35П - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију као војно неутралној земљи важно да буде снажна и успешна у заштити свог неба и да ће долазак 11 хеликоптера Ми35 значајно унапредити могућности Ратног ваздухопловства.
За хеликоптере Ми-35П, руске производње, казао је да су то чудовишта од хеликоптера.
"Погледајте ове лепотице од хеликоптера, милина је погледати на ту страну. Сада неколико њих мора да се ремонтује, а неколико да се модернизује. То ће радити наша памет, али морамо и неко додатно знање споља да добијемо", рекао је Вучић.
Вучић је најавио да држава планира огромна улагања у домаћу наменску индустрију, као и улагања у нове фабрике.
"Данас сам разговарао са министром финансија и премијерком и у складу са оним о чему смо причали са ММФ, ми ћемо огромна улагања да направимо у наменској индустрији, али неће то бити 'бацање пара у бунар', већ ћемо уложити и у нове фабрике и у да додатно видимо и око завода Мома Станојловић", рекао је Вучић.
На питање зашто некима смета што се Србија наоружава, подсетио је да је Србија војно неутрална земља, али и да је важно "да буде снажна у одбрани и у одвраћању сваког потенцијалног агресора".
"Хеликоптери су снажно појачање за Војску. Има још ствари које смо наручили, попут хаубица. Наставићемо додатну модернизацију наше Војске и да увећавамо наше капацитете. Стигле су нам ракете, муниција за топове, сада можемо да то покажемо и сада је много већа снага. Бићемо све снажнији и јачи. Поносан сам на нашу војску", додао је Вучић.
"Не знам да ли разумете шта значи да у једном дану добијете 11 тврђава које лете", истакао је Вучић, говорећи о руским хеликоптерима Ми-35.
Он је нагласио да су сви на Украјини научили како се води рат и сада купују паметно.

"Купујемо и наставићемо да купујемо. И што се више упиру да ми објасне да не треба да купујемо, ми ћемо толико више да купујемо. И ни на који начин нећемо угрозити финансијску стабилност земље. Напротив, земља ће да напредује, економија земље ће да напредује. Све ће да напредује, а оваквих ствари биће много, много више", рекао је Вучић.

Војска набавила два транспортна авиона који су попут „мерцедеса С класе“

Вучић је рекао да је Војска Србије значајно унапредила капацитете са два нова Ербасова транспортна авиона типа ЦАСА Ц-295, који су попут "Мерцедеса С класе".
"Куповином ова два авиона побољшава се превоз терета и људи и могућност 50 одсто побољшања. Волим да кажем, до сада смо имали Антонов, имамо још увек Антонов 24, то је Мерцедес 123, ауто наше младости. Ово је Мерцедес С класе, 2023.", рекао је Вучић.
Председник Србије ушао је са представницима Војске Србије у један од два Ербасова транспортна авиона, а који у основном саставу могу да приме 70 војника и терет или 48 падобранаца или 7 медицинских екипа, уколико то буде потребно.
Он је додао да смо овим значајно поправили наше перформансе и да сада припадници Војске могу да се пребаце без преседања на било које место, где су мировне мисије.
Председник је додао да је важно да се што више ради, да војници знају да користе опрему и да се усавршавају.
Вучић је упитан и да прокоментарише колико је улагање у опремање Војске Србије и рекао да не може да каже, али да у буџету директно пише колико се одваја за Министарство одбране, али и да постоје и други начини улагања из текућих буџетских резерви.
Он је подсетио и каква је ситуација раније била када су у питању хеликоптери.
"Нисмо имали више од 10 хеликоптера - а да су могла да полете, а сада имамо 60. При томе, раније су били 10 пута лошији. Ово је за ватрену моћ, ови хеликоптери су чудовишта. Није пријатно ономе против кога ови хеликоптери иду, само да их чују", додао је он.
Он је додао да сада имамо пола хеликоптера из Русије, док је пола долази из НАТО, а да се на њих, како је рекао, "качи" српско оружје.
Истакао је да, уколико Војска буде задовољна набавком борбених хеликоптера Ми-35П са Кипра, да ће их набавити још.

Тражићемо додатни пријем војника, посебно у специјалне јединице

Српски председник је рекао да ће тражити додатни пријем војника, посебно у специјалне јединице.
Вучић је рекао да припадници ових јединица имају високе плате и да се нада да ће додатна појачања у јануару мотивисати оне који воле војску да се пријаве.
"То ће бити одлично привлачно за све оне који су родољубиво оријентисани, а и који желе наравно пристојно да живе служећи својој отаџбини", навео је Вучић.
Председник је захвалио свим партнерима на томе што су омогућили да Србија оснажи војне капацитете.
"Ми ћемо бити истрајни у томе, без обзира на покушаје дискредитације и нападе који долазе од многих других који не воле снажну Србију. И уверен сам да ћемо у томе имати успех, а ја се захваљујем народу Србије који је увек био уз своју војску и који је желео да види снажнију војску", рекао је Вучић.
Хеликоптера Ми-35 - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Први снимци руских „летећих тенкова“ који су стигли у Србију /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала